NOS NieuwsAangepast

Fox-zender voor voetbalrechten

Fox komt nu met een nieuwe zender en dat heeft alles te maken met de voetbalrechten van de eredivisie. Fox verwierf vorig jaar voor 1 miljard euro een meerderheidsaandeel van 51 procent van de rechten op het betaald voetbal in Nederland. Daarmee is Fox ook de baas geworden van betaalzender Eredivisie Live.

Deze zender biedt nu op vier kanalen live-wedstrijden aan van Nederlands voetbal en vraagt de abonnee daarvoor een bedrag van tussen de 15 en 20 euro per maand.

Omdat Fox de voetbalclubs elk jaar 80 miljoen euro heeft beloofd, moet het aantal abonnees - nu ongeveer 600.000 - flink omhoog. De nieuwe, brede Fox-zender moet daarvoor als aanjager gaan gelden.

Samenvattingen

Uiteindelijk draait het om de rechten op de samenvattingen van de eredivisie. De Mediawet schrijft voor dat de samenvattingen van de eredivisiewedstrijden op een zogeheten open net (d.w.z. zonder bijbetalen voor iedereen te zien) moeten worden uitgezonden.

De NOS heeft de rechten nog een jaar in handen, maar vanaf augustus 2014 ontstaat een nieuwe situatie. Dan kunnen er twee dingen gebeuren: Fox brengt ze opnieuw op de markt, of beslist de samenvattingen op zijn eigen open net uit te zenden.

Fox is ook bezig om de rechten van de Engelse en Italiaanse voetbalcompetities te kopen. Het bezit al de rechten op de bekercompetities in Engeland, Italië en Duitsland.

Het bedrijf wil daarmee onder de vlag van Eredivisie Live twee betaal-kanalen met buitenlands voetbal vullen. De vier huidige Eredivisie-kanalen zouden hiervoor worden teruggebracht naar drie. In totaal zijn er dan vanaf augustus vijf voetbalkanalen van Eredivisie Live.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl