NOS Nieuws

Badr Hari goede maatjes met Tsjetsjeense president Kadyrov

  • Instagram
    Hari met een cadeau dat hij van Kadyrov heeft gekregen
  • Instagram
    Hari in de gouden badkuip van Kadyrov
  • Instagram
    Hari bedankt Kadyrov voor zijn steun

Badr Hari lijkt het naar zijn zin te hebben in Tsjetsjenië, waar hij op bezoek is bij president Ramzan Kadyrov. In een filmpje op Instagram is te zien hoe de vechtsporter president Kadyrov en zijn beveiligingsmedewerkers traint. "All great and strong man!!!", schrijft Hari.

Op een andere foto ligt Hari in een gouden badkuip met in zijn handen een gouden Kalashnikov. Gisteren vereeuwigde hij zichzelf met een cadeau dat hij van de president had gekregen.

Zwarte lijst

De pro-Russische president Kadyrov is sinds 2007 president van de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië en wordt gezien als een vertrouweling van president Poetin. Na de Russische annexatie van de Krim legde het Westen Rusland sancties op.

Kadyrov kwam in juli dit jaar op de zwarte lijst van de Europese Unie. De tegoeden van de mensen die op die lijst staan worden bevroren en ze krijgen een reisverbod.

Vorige week vielen er nog doden in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny, toen rebellen en de politie in gevecht raakten. Het is de afgelopen jaren relatief rustig in de hoofdstad, maar soms laait het geweld door tegenstanders van Moskou weer even op.

Hoger beroep

Badr Hari is momenteel in afwachting van een hogerberoepszaak tegen hem. Hij mag de zaak in vrijheid, maar onder bepaalde voorwaarden afwachten. Hari werd in februari tot 1,5 jaar cel veroordeeld, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Hij werd onder meer schuldig bevonden aan de mishandeling van zakenman Koen Everink.

Zowel Hari als het Openbaar Ministerie gingen in beroep tegen de uitspraak. De zaak dient nu in juni 2015.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl