Griekse 24-uurs staking en protesten tegen bezuinigingen
NOS Nieuws

Griekse dans maakt financiële markten nerveus

De Griekse financiële markten zijn opgeschrikt door twee aankondigingen met hoogst onzekere uitkomsten voor Griekenland. Griekenland krijgt twee maanden uitstel om aan de voorwaarden te voldoen voor het laatste stukje Europese miljardensteun. En er komen vervroegde presidentverkiezingen. Voor beurzen en kapitaalmarkten reden om zich flinke zorgen te maken over de gevolgen van deze 'Griekse dans'.

De beurs van Athene dook vanmorgen in het rood en noteerde rond de middag een koersverlies van meer dan 10 procent. De aandelen van Griekse banken verliezen 12 tot 15 procent. De rente op Griekse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar stijgt met een half procent.

De vervroegde presidentsverkiezingen vormen een bron van onzekerheid. De kans op een impasse in het parlement, dat de president moet kiezen, is groot. In dat geval stevent Griekenland af op nieuwe parlementsverkiezingen. De kans dat dan de radicaal-linkse partij Syriza de verkiezingen wint is groot. Syriza wil heronderhandelen met Europa en het IMF over de Griekse schulden en miljardenleningen.

Gesteggel

Het steunprogramma waarmee het land overeind wordt gehouden, is met twee maanden verlengd. De deadline van eind december wordt niet gehaald omdat er nog altijd wordt onderhandeld over de voorwaarden en de te nemen maatregelen. Het Europees noodfonds ESFS houdt bovendien bijna 11 miljard euro achter de hand om bij te springen, als het steunprogramma afloopt.

Pas als Griekenland zijn verplichtingen nakomt en toezeggingen doet wordt de laatste tranche van 1,8 miljard euro overgemaakt. Griekenland ligt al ruim vier jaar aan het Europees infuus en kreeg in totaal al meer dan 140 miljard euro aan steun, in ruil voor bezuinigingen en hervormingen. Het is al weken duidelijk dat een Grieks akkoord niet voor de kerst zou lukken.

"Het gesteggel wijst in elk geval op onwil en onenigheid tussen de Grieken en de trojka van Europese Commissie, ECB en IMF", concludeert NOS-economieredacteur André Meinema. Vooral de combi met vervroegde presidentsverkiezingen en mogelijk nieuwe parlementsverkiezingen en de gevolgen voor de steunprogramma's zorgt voor bange en bezorgde beleggers en markten. "De Grieken zijn murw en alle hervormingen beu. Met verkiezingen kun je alle onvrede en boosheid ventileren en de kont als kiezer en partij tegen de krib gooien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl