Premier Samaras
NOS Nieuws

Vervroegde presidentsverkiezingen Griekenland

De Griekse regering heeft besloten dat er vanaf volgende week een nieuwe president moet worden gekozen. Verwacht wordt dat er meerdere stemrondes in het parlement nodig zijn. Een tweede en derde ronde zijn alvast gepland voor 23 en 29 december. Aanvankelijk zou pas in februari een nieuwe president worden gekozen.

Volgens correspondent Conny Keessen heeft het besluit tot uitstel te maken met de onderhandelingen over het laatste deel van het steunpakket. Griekenland heeft twee maanden extra tijd gekregen voor die onderhandelingen, maar de deadline zou dan samenvallen met de presidentsverkiezingen. Premier Samaras is bang voor politieke onrust als de verkiezingen en de onderhandelingen tegelijkertijd zijn.

De president wordt gekozen door het parlement. Een meerderheid van 180 van de 300 parlementsleden moet voor één kandidaat stemmen. Wordt die meerderheid niet gehaald, dan moeten er nieuwe parlementsverkiezingen worden uitgeschreven. Conny Keessen denkt dat het helemaal niet zeker is of die meerderheid er komt. Sterker nog, er is nog helemaal geen geschikte kandidaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl