De ARD-documentaire heeft voor veel ophef gezorgd
NOS Sport

RUSADA: toch onderzoek naar dopingclaim

Het Russische antidopingbureau RUSADA is een onderzoek begonnen naar de beschuldigingen van systematische doping en corruptie binnen de eigen gelederen. In een verklaring stelt RUSADA dat het de feiten wil controleren zoals die dinsdag in een Duitse documentaire zijn gepresenteerd.

In de veelbesproken ARD-documentaire wordt het antidopingbureau er onder meer van beschuldigd positieve dopingtesten van vooraanstaande Russische atleten systematisch weg te moffelen. Ook zou het hoofd van het Russische dopinglaboratorium zelf verboden middelen en valse testresultaten verkopen.

RUSADA-directeur Nikita Kamajev zei donderdag nog dat hij geen actie zou ondernemen naar aanleiding van de documentaire. Kamajev noemde de beschuldigingen "ongelooflijke onzin" en zei dat corruptie bij dopingcontroles absoluut niet voorkomt. "Ze hebben geen enkel feit of document dat de beschuldigingen ondersteunt", aldus Kamajev.

Dopingdocumentaire zondag bij NOS

De documentaire van de Duitse onderzoeksjournalist Hajo Seppelt heeft voor grote opschudding gezorgd in de internationale sportwereld. De NOS zendt Geheimsache Doping, wie Russland seine Sieger macht zondag om 16.05 uur uit op NPO 1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl