De Russische snelwandelaar Valery Borchin werd al eens betrapt op het gebruik van doping.
NOS Sport

IAAF: verdenkingen niet nieuw

Het WADA reageert geschokt, de ethische commissie van de IAAF stelt een onderzoek in en de Russen doen het allemaal af als niets meer dan leugens. Maar het Nederlandse IAAF-bestuurslid, Sylvia Barlag, kijkt niet op van de beschuldigingen die woensdag in de ARD-documentaire zijn geuit.

"Ik was niet verbaasd of geschokt. We hadden al eerder gehoord van problemen in Rusland", reageert de voormalig Nederlandse atlete op de meerkamp. Zij zit sinds drie jaar in het bestuur van de IAAF en ze pleit nu voor een schorsing van haar Russische IAAF-collega Valentin Balachnitsjev .

"Of er al verdenkingen waren? Ja. Van de zomer is er al een discussie geweest in het IAAF-bestuur over doping bij de Russische snelwandelaars. Daar waren véél gevallen. Er leek systematisch iets aan de hand. Er zijn ook vragen gesteld binnen het bestuur. Over hoe het kan, of er wat aan gedaan werd en wie of wat er achter zat."

Ik twijfel eraan of hij de waarheid heeft gesproken.

IAAF-bestuurslid Barlag over haar collega Balachnitsjev.

Uit de documentaire blijkt volgens Barlag dat er nu veel meer disciplines bij betrokken zijn. "Langeafstandslopers, middenafstandslopers, werpsters. Het is veel ruimer, breder ook. Er zijn veel officials bij betrokken, zoals trainers, coaches, mensen van de bond en kennelijk ook het RUSADA."

Lamine Diack, de voorzitter van de IAAF, reageerde snel op de documentaire van woensdagavond. "Ik heb nu al van hem post ontvangen", zegt Barlag een dag later. "Er is nog nooit zo snel reactie op iets gekomen." Er loopt inmiddels een onderzoek via de ethische commissie van de IAAF.

Afgelopen zomer kon het Russische IAAF-bestuurslid Balachnitsjev, van wie in de documentaire wordt gezegd dat hij kennis had van de dopingcultuur en de omkopingspraktijken, de verdenkingen bij de snelwandelaars al niet oplossen. "Wat hij zegt is dat hij niet alle touwtjes in handen heeft. Eigenlijk heeft de regering de touwtjes in handen."

Gezien de functies die Balachnitsjev allemaal bekleedt, lijkt dat ongeloofwaardig. Naast bestuurslid en zelfs penningmeester van de IAAF, is de Rus namelijk ook nog directeur van de Russische atletiekfederatie. "Of hij de waarheid heeft gesproken, daar twijfel ik nu aan."

Barlag pleit voor een (tijdelijke) schorsing van Balachnitsjev. "Hij zou er verstandig aan doen zich terug te trekken, hangende het onderzoek." Of hij ook daadwerkelijk uit zijn functie zal worden verheven, is de vraag. "Dan moet je wel bewijs hebben."

IAAF-bestuurslid: er waren al problemen in Rusland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl