Wouter Verbraak aan het werk in de Vestas Wind
NOS Sport

Navigator Verbraak neemt schuld op zich

Navigator Wouter Verbraak van de gestrande Vestas Wind heeft voor het eerst gereageerd op het ongeluk van de Deense zeilboot tijdens de tweede etappe van de Volvo Ocean Race. "Ik heb een grote fout gemaakt", stelde de Nederlander in een verklaring op zijn Facebook-pagina. De tekst was enkele uren later niet meer te zien.

De Vestas Wind liep zaterdag ten oosten van Madagaskar op een rif, waarna de bemanning van boord moest. "Ik ben er helemaal kapot van en nog steeds in shock", schrijft Verbraak vanuit Mauritius, waar de negen bemanningsleden inmiddels zijn aangekomen. "We hebben geluk gehad dat er niemand gewond is geraakt en dat komt grotendeels door het teamwork in de eerste seconden, minuten, uren na de crash."

"Ik heb een grote fout gemaakt, maar daarna hebben we geen andere fouten meer gemaakt, hoewel er veel moeilijke besluiten moesten worden genomen in een ernstige situatie", aldus Verbraak.

Verbraak: rif niet gezien

De navigator geeft toe dat hij het rif niet op zijn digitale kaarten heeft gezien. "Ik kan jullie verzekeren dat we voor iedere etappe uitgebreid de route bekijken. Maar vlak voordat we vertrokken, werd de geplande route gewijzigd. Met alle focus op de start en de moeilijke omstandigheden heb ik foutief gedacht dat ik genoeg informatie bij me zou hebben om onderweg naar de veranderingen in de route te kijken. Ik zat verkeerd."

Schipper Chris Nicholson heeft gezegd dat hij van plan is om de race te hervatten, hoewel de Vestas Wind aanzienlijke schade heeft opgelopen en nog op het rif ligt. Nicholson laat de technische mogelijkheden om door te varen onderzoeken.

Eerste beelden van crash Vestas

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl