Team Vestas Wind, de Deense boot in de Volvo Ocean Race, is in de tweede etappe van de zeilrace rond de wereld in de Indische Oceaan bij Mauritius op een rif gevaren. De bemanningsleden, onder wie de Nederlandse navigator Wouter Verbraak, zijn ongedeerd en hebben het schip inmiddels verlaten.

De boot van Team Vestas heeft aanzienlijke schade opgelopen. Beide roeren zijn kapot en er komt water binnen in het achtersteven.

De achterkant van de boot slaat hard tegen de rotsen aan. De bemanning is aan boord gegaan van de twee reddingsvlotten aan boord. Die drijven bij het schip.

Als het licht wordt, kan de bemanning worden opgepikt door een schip van de kustwacht van Isle du Sud, op zo'n anderhalve kilometer van de gestrande boot. Ook het schip van Team Alvimedica is in de buurt om indien nodig hulp te bieden.  Alvimedica krijgt hiervoor van de racedirectie compensatie voor de verloren tijd.

Knut Frostad, directeur van de Volvo Ocean Race, zei eerder dat de situatie stabiel was. "De boot valt niet uit elkaar", aldus de directeur. "De veiligheid van de bemanning is onze hoogste prioriteit."

Het incident deed zich voor bij Cargados Carajos, een eilandengroep bij Mauritius. Team Vestas lag op dat moment vijfde in de etappe, met nog zo'n 2800 mijl tot de finish in Abu Dhabi.

Chris Nicholson (l) en navigator Wouter Verbraak tijdens de finish van de eerste etappe EPA

STER reclame