De Russische president toonde zich strijdvaardig in zijn rede voor het parlement
NOS Nieuws

Amnestie voor Russen met buitenlands geld

De Russische president Poetin heeft een maatregel aangekondigd om het slechte economische tij in zijn land te keren. In zijn jaarlijkse toespraak in het parlement nodigde hij Russen met veel geld in het buitenland nadrukkelijk uit om dat geld terug te brengen.

Poetin beloofde dat er geen belasting over het terugkomende geld zal worden geheven en dat hij niet zal kijken of het geld mogelijk illegaal is. Hij sprak van een "totale amnestieregeling".

Correspondent David Jan Godfroid noemt de maatregel "een beetje een wanhopige poging" om geld terug te krijgen naar Rusland. De Russische economie heeft zwaar te lijden onder de lage olieprijs en de westerse sancties tegen Moskou. De koers van de roebel is extreem laag.

Joegoslavië

Poetin toonde zich in de toespraak strijdlustig, ook als het gaat om de internationale verhoudingen. Hij verdedigde opnieuw de annexatie van de Krim en de Russische bemoeienis met de situatie in Oost-Oekraïne.

Poetin haalde uit naar het Westen, dat uit zou zijn op het uiteenvallen van Rusland. "Ze zouden maar al te graag willen dat we het voorbeeld van Joegoslavië volgen", zei de president. "Maar dat hebben we niet laten gebeuren."

'Poetin noemde de Krim heilig grondgebied'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl