De koers van de Russische roebel maakt een vrije val door

Russische economie zit in zwaar weer

De Russische roebel is in vrije val. De munt heeft de afgelopen maanden 40 procent van zijn waarde verloren. De dalende olieprijs zit Rusland dwars, net als de economische sancties die het Westen heeft opgelegd vanwege de situatie in Oekraïne.

Russische economie zit in zwaar weer

Voor de zomer waren 35 roebels nodig om een Amerikaanse dollar te kunnen kopen. Inmiddels moeten de Russen daar voor het eerst 50 roebels voor neerleggen. Valutahandelaren dumpen de Russische munten massaal. De roebel verliest daardoor snel aan waarde en maakte vandaag een snoekduik.

"EU hef de sancties op"

De economische sancties van de Europese Unie en de Verenigde Staten kosten Rusland veel geld. De economie van het land loopt dit jaar zo'n veertig miljard euro schade op. Volgend jaar is dat mogelijk zelfs 50 miljard, zei onderminister van Buitenlandse Zaken Aleksej Mesjkov dit weekend.

Na de annexatie van de Krim in maart legde het Westen Rusland sancties op. Na de ramp met vlucht MH17 in Oost-Oekraïne werden die uitgebreid. De sancties zijn gericht op de Russische banken-, energie- en defensiesector. Rusland kwam vervolgens met tegenmaatregelen die voornamelijk de Nederlandse tuinbouwsector treffen.

De Europese economie lijdt volgens Mesjkov zwaarder dan de Russische. Toch riep hij de EU op om de sancties op te heffen. Rusland laat dan op zijn beurt de tegenmaatregelen vallen. De EU lijkt niet op die oproep in te gaan. Zaterdag breidde de EU de zwarte lijst juist uit. De personen die daarop staan hebben een reisverbod voor de EU en hun tegoeden zijn bevroren.

De Russen kunnen veel minder kopen voor hun geld

Vat ruwe olie minder waard

Behalve de sancties, speelt ook de dalende olieprijs een grote rol. Rusland is voor bijna de helft van zijn inkomsten afhankelijk van ruwe olie. Sinds de zomer ligt de prijs daarvan 30 tot 40 procent lager dan normaal. Een vat ruwe olie levert nog maar 67 dollar op, het laagste niveau in vier jaar.

Als de prijs verder daalt, onder de 60 dollar per vat, komt Rusland mogelijk in een recessie terecht. Daarvoor waarschuwt de Russische minister van Financiën Anton Siluanov. Zijn land is dit jaar al 140 miljard dollar aan inkomsten misgelopen door de lagere olieprijs en de aanhoudende sancties.

OPEC verlaagt de olieproductie niet

Poetin maakt zich geen zorgen

President Vladimir Poetin zei gisteren zich geen zorgen te maken over de dalende olieprijs. "Ik weet zeker dat de markt weer in evenwicht komt in het eerste kwartaal van 2015 of anders halverwege dat jaar." Tot die tijd kan zijn land goed omgaan met de tegenvallende inkomsten, aldus Poetin.

Ook de minister van Energie Alexander Novak denkt dat de olieprijs zich weer zal herstellen tot een niveau van 85 à 90 dollar per vast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl