UberPOP in Amsterdam
NOS Nieuws

Omstreden 'taxi' nu ook in Rotterdam en Den Haag

  • Leen Kraniotis

    Redacteur economie

  • Leen Kraniotis

    Redacteur economie

De omstreden vervoersdienst UberPOP is vanaf vandaag ook beschikbaar in Rotterdam en Den Haag. Via UberPOP rijden particulieren in hun eigen auto klanten rond voor de helft van de prijs van een taxi. De ritjes kunnen via een speciale app besteld worden.

De overheid vindt UberPOP een illegale taxidienst, omdat chauffeurs niet aan de taxiwet voldoen. Zo hebben ze geen taxivergunning. Sinds deze zomer is UberPOP al in Amsterdam beschikbaar.

Kort geding

De timing van de uitbreiding is opmerkelijk. Die komt namelijk net voor een gerechtelijke uitspraak over de taxidienst. Aankomende maandag doet de bestuursrechter uitspraak in een kort geding.

De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft geëist dat Uber stopt met UberPOP, op last van een dwangsom van maximaal 100.000 euro. In het kort geding eist Uber dat die dwangsom van tafel gaat. Uber zegt dat het al langer, voordat de rechtszaak speelde, het plan had om voor Kerstmis uit te breiden.

Boetes

Naast de zaak bij de bestuursrechter loopt er nog een strafrechtelijke procedure tegen vier chauffeurs. Zij kregen ieder een boete van 1500 euro vanwege illegaal taxivervoer.

Uber gaat in beroep tegen die boetes en heeft al beloofd dat die worden betaald als ze worden gehandhaafd. Het OM zegt dat chauffeurs wel een strafblad krijgen als de boetes definitief worden.

Niet illegaal

Uber zegt dat UberPOP geen illegale taxidienst is, maar een innovatieve vervoersoplossing, een soort georganiseerd liften. Chauffeurs zouden er maandelijks een paar honderd euro mee verdienen, "waarmee ze hooguit wat van de vaste kosten van hun auto terugverdienen". Daarom moet het volgens Uber niet als een commerciële activiteit gezien worden.

Nu UberPOP in de drie grote steden in de Randstad beschikbaar is, hoopt Uber dat het in combinatie met de trein een alternatief wordt voor gebruik van de eigen auto.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl