Advocaat Arjan Kleinhout met Uber-directeur Niek van Leeuwen
NOS Nieuws

Uber en overheid ruziën voor rechter

Net als in veel andere landen moet Uber zich vandaag in Nederland voor de rechter verantwoorden. De overheid eist dat Uber stopt met de dienst uberPOP of anders een dwangsom betaalt van maximaal 100.000 euro. Uber wil die eis in een kort geding van tafel krijgen.

Via uberPOP rijden particulieren in hun eigen auto klanten rond voor de helft van de prijs van een taxi. Klanten kunnen zo'n chauffeur via de Uber-app bestellen. De Inspectie Leefomgeving en Transport vindt het een illegale snordersdienst.

Georganiseerd liften

Voor de rechter in Den Haag betoogde de advocaat van Uber dat uberPOP geen illegaal taxivervoer is, maar als een soort georganiseerd liften moet worden gezien.

"Het is geen commerciële activiteit, chauffeurs verdienen er een paar honderd euro per maand mee. Ze kunnen er hooguit wat van de vaste kosten van hun auto mee terugverdienen," aldus advocaat Arjan Kleinhout. "Uber is geen louche club, maar biedt legale en innovatieve oplossingen. Gaan we vooruit of blijven we stilstaan?"

Uber biedt legale en innovatieve oplossingen. Gaan we vooruit of blijven we stilstaan?

Advocaat Kleinhout van Uber

Geen discussie

Volgens landsadvocaat Marije Batting gaat het wel degelijk om commerciële activiteiten. "Er is geen discussie mogelijk over het gegeven dat de uberPOP-chauffeurs snorders zijn. Ze bieden taxivervoer aan zonder vergunning en dat is illegaal. En Uber faciliteert dit en is daarom medepleger van illegale activiteiten."

Batting vertelde verder dat beboete chauffeurs door Uber was voorgehouden dat het legaal is. "Met een valse belofte heeft Uber ze overgehaald te gaan rijden."

De rechter doet maandag 8 december uitspraak in de zaak. Uber-directeur Niek van Leeuwen wilde niet zeggen of het bedrijf daadwerkelijk stopt met uberPOP als de rechter de overheid gelijk geeft.

Ritgeschiedenis

In de VS kwam Uber deze week vanwege iets anders onder vuur te liggen. Een manager in New York zou de mogelijkheid om klanten online te volgen tijdens een rit oneigenlijk hebben gebruikt. Ook had hij de ritgeschiedenis van iemand bekeken.

Van Leeuwen zegt dat dit in Nederland niet gebeurt. "We voldoen aan de privacywetgeving en we maken alleen gebruik van deze optie als de klant hierom vraagt."

Met een valse belofte heeft Uber chauffeurs overgehaald om te gaan rijden.

Landsadvocaat Marije Batting

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl