EPA

De Duitse televisiezender ARD zegt met schokkende onthullingen te komen over dopingpraktijken in de Russische sportwereld. Woensdag wordt door de ARD een documentaire uitgezonden waarin volgens de makers bewijzen worden getoond van een door de Russische staat gesteund dopingsysteem.

De documentaire 'Geheimsache Doping: Wie Russland seine Sieger macht' is gemaakt door de Duitse journalist Hajo Seppelt. Hij maakte rond de Olympische Spelen in Sotsji al enkele reportages over doping, waarbij hij onder meer het gebruik van Full Size MGF en xenon-gas door Russische sporters aan het licht bracht.

Seppelt zegt sindsdien te zijn benaderd door een aantal klokkenluiders, die met beelden, geluidsopnames en documenten hebben aangetoond dat dopinggebruik in Rusland op nog veel grotere schaal plaatsheeft.  "Ik had niet gedacht dat er in 2014 nog een dopingsysteem zou bestaan dat zoveel overeenkomsten vertoont met de gang van zaken in de voormalige DDR", stelt Seppelt.

"Dopinggebruik systematisch gemaskeerd"

Volgens de journalist is in de documentaire onder meer te zien dat het Russische anti-dopingbureau, het dopinglaboratorium in Moskou en de sportbonden betrokken zijn bij een systeem waarbij het vooral gaat om het maskeren van dopinggebruik en het beschermen van de nationale belangen. "Sport is in Rusland onder volledige controle van de regering. De schaduwzijde probeert men onder de pet te houden. Maar het is een kruitvat dat op enig moment zal exploderen", aldus Seppelt.  

De documentaire 'Geheimsache Doping: Wie Russland seine Sieger macht' wordt woensdag om 18.50 uur uitgezonden op de ARD.

STER reclame