NOS SportAangepast

"Xenon is de Russische doping"

Het succes van de Russische sporters in Sotsji is zeer waarschijnlijk mede te danken aan het gebruik van xenon-gas. Dat onthult het programma Sport Inside van de Duitse zender WDR maandagavond.

Xenon-gas heeft naar verluidt hetzelfde effect als epo. De WDR zegt over overheidsdocumenten te beschikken waaruit zou blijken dat de Russen al ruim tien jaar xenon-gas gebruiken om hun sportprestaties te verbeteren. "Meer dan zeventig procent van de Russische medaillewinnaars bij de Olympische Spelen van Athene (2004) en Turijn (2006) hebben gebruik gemaakt van het edelgas xenon om de aanmaak van rode bloedlichaampjes te bevorderen", zo stelt Sport inside.

Spil in het Russische dopingprogramma zou het Atom-Med-Centrum in Moskou zijn. Het onderzoeksinstituut werkt volgens de eigen gegevens samen met sporters in verschillende disciplines, waaronder langebaanschaatsen, biatlon, langlaufen en voetbal.

"Xenon zorgt voor 60% meer epo in lichaam"

Het edelgas xenon wordt onder meer gebruikt voor verlichting, zoals in koplampen van auto's. Ook wordt het gas in grote doseringen gebruikt bij het onder narcose brengen van patiënten. Wanneer xenon in kleine doseringen wordt ingeademd werkt het prestatiebevorderend, aldus onderzoeker Hajo Seppelt van Sport Inside. "Xenon-gas zorgt ervoor dat de aanmaak van het hormoon erythropoëtine (epo) wordt bevorderd. Dierproeven zouden hebben uitgewezen dat de productie van epo na behandeling met xenon-gas in 24 uur steeg naar 160 procent."

De televisiezender kreeg documenten van het Russische ministerie voor sport in handen waarin de inzet van xenon-gas wordt aanbevolen "met als doel om het prestatievermogen van sporters te bevorderen". De aanbeveling geldt speciaal voor het gas omdat het "niet door de Wereld Anti Doping Autoriteit (WADA) wordt onderzocht."

Maar is het doping?

De leiding van het verdachte onderzoeksinstituut in Moskou ontkent dat xenon een dergelijke werking zou hebben. Ook ontkent het instituut doping te verstrekken. "Het is immers pas doping wanneer er sporen van een biochemische reactie zijn. Als dat niet zo is, hoe kan het dan een dopingmiddel zijn?"

De Schotse WADA-president Craig Reedie bevestigde dat xenon niet op de dopinglijst staat, maar zei erbij dat de gas-inhaleringsmethode op de agenda van de eerstvolgende zitting staat. De Canadees Dick Pound, voormalig WADA-president, was ondubbelzinnig in zijn oordeel. "Je kunt niet zeggen dat de regels op dit vlak onduidelijk zijn. Deze methode is enkel voor prestatiebevordering ontwikkeld, voor mij is dat doping."

Bij de Zomerspelen van Athene, Peking en Londen won Rusland 90, 73 en 82 medailles. In Turijn wonnen de Russen 22 medailles bij de Olympische Winterspelen. Vier jaar later behaalde Rusland het historisch lage aantal van 15 medailles. In Sotsji eindigde Rusland voor het eerst sinds 1994 bovenaan het medailleklassement (33).

Het Russische olympisch comité wilde niet reageren op de aantijgingen.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl