NOS Sport

'Toen we de rotsen raakten, was het een kwestie van vastklampen'

Schipper Chris Nicholson van de aan de Volvo Ocean Race deelnemende Vestas Wind haalde opgelucht adem, nadat zijn bemanning ongedeerd van het op de klippen gelopen schip was gekomen. Nicholson en zijn bemanning beleefden emotionele en angstige momenten. De boot liep schade op bij het ongeval en beide roeren gingen kapot.

"Op een of andere manier is het gelukt om iedereen ongedeerd van boord te laten komen. Ik was ongelooflijk opgelucht", sprak Nicholson. "Van alle zware beslissingen die je moet nemen in het leven was dit voor mij de zwaarste. Toen we de rotsen raakten, was het vooral zaak om jezelf vast te klampen aan de boot en hopen dat de situatie zou verbeteren."

We hadden geen elektriciteit meer, het was een sneeuwbaleffect.

Schipper Chris Nicholson

Zeven tot acht uur moesten de bemanningsleden zich in het donker vastklampen. "Ik kan niet beschrijven hoe ongelooflijk zwaar het was om jezelf vast te houden aan de boot. Daarna hebben we overlegd hoe we de boot zouden gaan verlaten. Ik wilde per se niet in het donker van boord gaan. Maar helaas liepen we tegen zonsondergang vast. De procedure voor het verlaten van de boot hebben we ’s nachts wel twintig keer gerepeteerd", aldus Nicholson.

"Anderhalf uur voordat de zon opkwam heb ik toch de knoop doorgehakt. We moesten van boord. De veiligheid van de bemanning stond voorop. Gelukkig liep het goed af. Prioriteit was om eerst de families te informeren, zodat ze wisten wat er aan de hand was. Daarna begon alles uit te vallen. We hadden geen elektriciteit meer, het was een sneeuwbaleffect."

Bedroefd en opgelucht

Voor Knut Frostad, topman van de Volvo Ocean Race, was het ook een pak van zijn hart dat de situatie onder controle was. "De veiligheid is altijd onze voornaamste prioriteit geweest vanaf het moment dat we hoorden dat Team Vestas Wind aan de grond was gelopen. Tegelijkertijd ben ik bedroefd dat dit schipper Nicholson en zijn team is overkomen. Het is catastrofaal voor hen, de race en alle betrokkenen. We blijven Chris en zijn team steunen met wat komen gaat."

De zeven boten vertrokken anderhalve week geleden voor de tweede etappe van de Ocean Race vanuit Kaapstad in Zuid-Afrika met als bestemming Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl