NOS Nieuws

Asscher: PVV heeft geen benul van Grondwet

Met de uitspraak 'Geen islam in Nederland' is de PVV volgens minister Asscher "nieuwe grenzen overgegaan". Dat zei hij donderdagmorgen in de Tweede Kamer. Asscher reageert daarmee op het betoog van gisteren van PVV-Kamerlid De Graaf dat was gericht tegen moslims en de islam.

De Graaf zei onder meer: "Moslims veranderen niet, assimileren niet, integreren niet. Nee, ze verbouwen op onze kosten Nederland tot hun eigen huis, met al die moskeeën." Op een vraag uit de Kamer of dit betekent dat de PVV geen godsdienstvrijheid wil voor moslims antwoordde De Graaf: "Inderdaad, wij willen geen islam in Nederland."

Grondwet

Volgens Asscher gaat de PVV daarmee rechtstreeks in tegen het non-discriminatiebeginsel in de Nederlandse Grondwet: "De heer De Graaf heeft klip en klaar aangegeven dat moslims niet dezelfde rechten hebben als andere Nederlanders. Ze mogen niet het islamitisch geloof aanhangen, anders moeten ze het land uit. De heer De Graaf wekt de indruk allerlei soera’s uit zijn hoofd te kennen maar heeft geen enkel benul van wat in dit huis het allerbelangrijkst is, namelijk onze grondwet."

Asscher noemt de uitspraken van De Graaf verwerpelijk.

De Graaf zegt dat hij nooit heeft gezegd dat moslims wat de PVV betreft het land uit moeten. Maar hij wil geen van de uitspraken van gisteren terugnemen.

De PVV diende drie moties in, over onder meer het beëindigen van immigratie uit islamitische landen, het sluiten van moskeeën en het vervangen van integratiebeleid door assimilatiebeleid. Het is niet te verwachten dat een meerderheid van de Tweede Kamer vóór deze moties zal stemmen.

"PVV-standpunten worden harder"
Reacties op de uitlatingen van de PVV over moslims

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl