D66-Europarlementariër Schaake
NOS Nieuws

'Afschaffing buitenlandse belkosten moet in 2015'

  • Rachid Finge

    Techredacteur

  • Rachid Finge

    Techredacteur

Tientallen Europarlementariërs roepen de Raad van Ministers op om niet te morrelen aan de afschaffing van roamingtarieven en de plannen voor netneutraliteit. Dat blijkt uit een brief die is opgesteld door D66-Europarlementariër Schaake en is ondertekend door 131 parlementsleden.

In april besloot het Europees Parlement dat netneutraliteit bij wet geregeld moet worden en dat roamingtarieven moeten worden afgeschaft.

Roamingkosten maak je wanneer je je mobiele telefoon gebruikt in het buitenland. Wat het Europarlement betreft worden die kosten afgeschaft, zodat je in een ander EU-land hetzelfde betaalt als je in Nederland zou doen.

Netneutraliteit is het principe dat internetproviders al het internetverkeer gelijk behandelen. Internetproviders mogen bedrijven die veel netwerkcapaciteit verbruiken, zoals Netflix en YouTube, niet afknijpen en ook niet om compensatie vragen. Dat zou oneerlijk zijn tegenover kleinere bedrijven, die zich zo'n compensatie niet kunnen veroorloven.

Overbelasting als excuus

Vorige week bleek dat Italië het voorstel voor netneutraliteit wil afzwakken. De Italianen vinden dat providers internetverkeer mogen afknijpen of zelfs blokkeren als hun netwerk overbelast dreigt te raken. Het gevaar is dat providers overbelasting als excuus gaan gebruiken om netneutraliteit te omzeilen.

De afschaffing van roamingkosten stuitte al eerder op weerstand van de lidstaten. Het Europarlement wil dat de afschaffing in december 2015 een feit is, maar de lidstaten willen uitstel.

Het uitstellen van het afschaffen van roamingtarieven zal Europese burgers teleurstellen.

Brief van 131 Europarlementariërs

"Uw voorstel wekt de indruk dat de strenge definitie van netneutraliteit wordt afgezwakt, terwijl die juist nodig is in een digitale, geïntegreerde markt", schrijven de parlementariërs, onder wie negen Nederlandse, aan de Italiaanse onderminister van Economische Zaken.

Over roamingkosten schrijven ze dat langer wachten met het afschaffen ervan Europese burgers zal teleurstellen.

De Europese ministers bespreken de kwestie morgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl