Buiten het Witte Huis stonden migranten met borden waarop ze Obama bedankten AFP

Immigranten die zeker vijf jaar illegaal in de VS wonen, kunnen in aanmerking komen voor een voorlopige werkvergunning. Als ze zich laten registreren, worden ze geschrapt van de deportatielijst, maakte president Obama afgelopen nacht bekend in een televisietoespraak. 

Obama presenteerde zijn hervormingen als een presidentieel decreet, dus hij passeert hiermee het Congres. Dat doet hij omdat de Republikeinen eerder duidelijk hebben gemaakt zulke wetgeving te blokkeren. 

Geen amnestie

De president benadrukte dat het niet gaat om een amnestie voor illegalen. Hij wil ook geld vrijmaken voor een betere bewaking van de grensovergang met Mexico, zodat meer mensen die de VS illegaal proberen binnen te komen, worden aangehouden.  

In totaal verblijven er elf miljoen illegale migranten in de Verenigde Staten. 

De tegemoetkoming van Obama geldt voor migranten die kinderen hebben die in de VS zijn geboren, belasting betalen, geen criminele achtergrond hebben en die bereid zijn zich te laten registreren. Zo'n 4,4 miljoen mensen zouden hiervoor in aanmerking komen. 

Eerder kregen honderdduizenden migranten die als minderjarigen naar de VS kwamen al te horen dat ze voorlopig mogen blijven.   

'Immigranten delen onze dromen en vaderlandsliefde'
Obama: verblijfsvergunning voor miljoenen illegalen

Zowel de Republikeinen als de Democraten erkennen dat de situatie van de illegalen een groot probleem is. Vaak wonen ze al lange tijd in de VS, maar ze kunnen geen normale banen krijgen, geen zorgverzekering afsluiten en ze lopen altijd het risico  uitgezet te worden. 

Maar de Republikeinen weigeren mee te gaan in Obama's hervormingsvoorstellen, die ze beschouwen als een beloning voor diegenen die illegaal het land zijn binnengekomen. Ze dreigen de financiering van het nieuwe beleid te blokkeren.

'Dit is het begin van het repareren van een kapot immigratiesysteem'

Obama zegt dat de immigratiemaatregelen voortkomen uit "gezond verstand", bedoeld om de illegalen "uit de schaduw te halen". 

Tijdens de toespraak van Obama zongen migranten op de straat voor het Witte Huis 'Si, se puede' ('Yes, we can'), Obama's eigen campagneleus. Ze droegen borden mee met de tekst 'Gracias, Presidente Obama'.

STER reclame