De Republikein John Boehner hield eerder een stemming over een immigratiewet tegen
NOS Nieuws

Republikeinen: Obama gedraagt zich als een keizer

De Republikeinen zijn laaiend over het voornemen van president Obama om per decreet miljoenen immigranten een werkvergunning te verlenen. De president gaat hiermee ver buiten zijn boekje , zei de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John Boehner.

"De president heeft eerder gezegd dat hij geen keizer is, maar hij gedraagt zich wel zo", zei Boehner al voordat Obama vannacht zijn tv-toespraak hield over de immigratiehervorming.

Boehner hield eerder een stemming in het Huis tegen over een meer soepele immigratiewetgeving, waarmee de Senaat vorig jaar wel akkoord ging.

Omdat vanaf januari het hele Congres door Republikeinen wordt gedomineerd, heeft Obama besloten zijn hervormingen per presidentieel decreet uit te vaardigen.

"Aan die leden van het Congres die mijn besluit om het Congres te omzeilen afwijzen, zeg ik: kom met een wetsvoorstel", zei Obama in zijn toespraak.

Shutdown

De Republikeinen zijn weliswaar unaniem in hun afkeer van Obama's "ongrondwettelijk handelen", maar ze denken verdeeld over een passende reactie. Sommige Congresleden dreigen met een 'shutdown', het dichtdraaien van de geldkraan zodat overheidsdiensten op slot gaan.

In het najaar van 2013 gebeurde dat eerder omdat Democraten en Republikeinen het niet eens konden worden over de overheidsfinanciën. Maar Republikeinse leiders vrezen dat een nieuwe shutdown vooral veel ergernis zal opwekken onder de bevolking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl