De website van Uber
NOS Nieuws

Uber in VS onder vuur vanwege privacy-schendingen

Taxidienst Uber ligt in de VS onder vuur. Een manager zou de privacy van klanten hebben geschonden en een andere topman deed omstreden uitspraken over journalisten.

Het bedrijf onderzoekt het optreden van de manager van Uber in New York. Volgens website Buzzfeed heeft Josh Mohrer oneigenlijk gebruik gemaakt van de mogelijkheid om klanten tijdens hun rit te volgen. Een journaliste van Buzzfeed reed eerder deze maand met een auto van Uber naar Mohrer om hem te interviewen. Toen ze aankwam, stond hij al op haar te wachten. "Ik was je aan het volgen", zei hij.

De mogelijkheid om chauffeurs en klanten te volgen wordt binnen Uber God View genoemd. Het bedrijf zegt dat het systeem alleen in specifieke gevallen gebruikt mag worden, bijvoorbeeld om problemen op te lossen of als er gebruik wordt gemaakt van een gestolen creditcard.

Detectives inhuren

Een andere topmanager van Uber, Emil Michael, zei tijdens een privé-etentje dat het bedrijf detectives zou moeten inhuren om het privéleven van kritische journalisten te onderzoeken. Nadat een aanwezige journalist erover had gepubliceerd zei hij dat hij de uitspraak had gedaan "uit frustratie over de sensatiezucht in mediaberichten over het bedrijf waar ik trots op ben". De uitspraak was volgens Michael niet serieus bedoeld.

De topman van Uber, Travis Kalanick, bood op Twitter zijn excuses aan voor de uitlatingen van Michael.

Eerder kreeg Uber al kritiek omdat het bedrijf concurrenten het leven zuur probeert te maken. Zo bestelden werknemers ritjes bij concurrenten en probeerden ze vervolgens de chauffeurs over te halen over te stappen.

Rechtszaken

Ook staat het bedrijf geregeld voor de rechter, omdat het zich in verschillende landen niet aan taxiwetten zou houden.

Aanstaande vrijdag dient in Nederland een zaak. Uber wil dat vier boetes voor uberPOP-chauffeurs worden ingetrokken. UberPOP is de goedkope variant van Uber, waarbij particulieren klanten rondrijden met hun eigen auto. De Inspectie Leefomgeving en Transport zegt dat de dienst illegaal is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl