Abou Moussa (links op de foto), die nu in zijn Vughtse cel in hongerstaking is gegaan, werd afgelopen zomer bekend door zijn optreden tijdens een demonstratie in de Haagse Schilderswijk
NOS Nieuws

Jihadronselaar in hongerstaking

De vermeende jihadronselaar Abou Moussa wil niet meer eten of drinken. Hij is afgelopen dinsdag in hongerstaking gegaan om zo te protesteren tegen zijn behandeling in het huis van bewaring in Vught. Hij zou daar lichamelijk en geestelijk mishandeld worden door zijn bewakers. Dat zegt zijn advocaat André Seebregts.

"Afgelopen dinsdag werd hij door zes bewakers tegelijk besprongen omdat hij niet snel genoeg uit de keuken wilde komen. Daarna is hij in een ijskoude isoleercel geplaatst. Hij vindt dat hij onderworpen wordt aan een inhumaan regime. Hij wordt bespot, vernederd en mishandeld", aldus Seebregts.

Fouilleren

Volgens Seebregts wordt Moussa onnodig vaak gefouilleerd en moet hij zich telkens weer helemaal uitkleden. "Hij klaagt ook dat ze veel vaker zijn geslachtsdelen aanraken dan nodig is." Ook zou Moussa verplicht worden een 'Guantanamo Bay-achtig' gevangenispak aan te trekken. "Zonder dat pak mag hij niet eens luchten."

De advocaat is nu in gesprek gegaan met de gevangenisdirectie. "Mijn cliënt wil met rust gelaten worden. Er wordt veel te overspannen gereageerd op hem. Hij is bang dat het helemaal verkeerd loopt als dit zo doorgaat."

IS-sympathisant

Moussa werd in augustus opgepakt in Duitsland op verdenking van het ronselen van jongeren voor de jihad. Hij verwierf bekendheid als een van de sprekers tijdens een pro-IS-demonstratie in de Haagse Schilderswijk en trad als IS-sympathisant op in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Jihadronselaar in hongerstaking

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl