NOS NieuwsAangepast

"Ik feliciteer moslims met kalifaat"

Sommige moslims in Nederland zijn blij met de stichting van een kalifaat in Irak en Syrië. Abou Moussa uit de Haagse Schilderswijk feliciteerde in een YouTube-video de "machtige gemeenschap" met het nieuwe kalifaat.

Wat overigens niet betekent dat Moussa de organisatie achter het kalifaat, de terreurbeweging ISIS, steunt, zo zei hij bij Nieuwsuur: "Ik steun de organisatie op zich niet. Ik vertel dat ik blij ben met het islamitisch kalifaat. De islam wordt niet alleen maar geleefd in de huiskamers, maar moet ook geleefd worden op het niveau van de staat."

"Daarom is iedere moslim blij", zegt Moussa, "want dit is een verplichting van iedere moslim om te leven en te werken aan een islamitisch kalifaat. Dat is nu een feit en daarom is de hele islamitische gemeenschap in grote vreugde."

Ronselen

Moussa hield zich in de uitzending op de vlakte of hij zelf strijders ronselt voor Syrië, waarvan hij zou worden beschuldigd. "Het is van de zotte dat deze jongens die naar Syrië gaan geronseld moeten worden. Wij hebben geleerd wat de term ronselen betekent van het ministerie van Defensie. Die ronselt jongens op vmbo-scholen met termen als 'kom strijden, hoge soldij'. Niemand spreekt daar over een school of een brug bouwen in Eritrea."

Zelf is Moussa nog niet van plan om naar Syrië of Irak af te reizen. "Mijn koffers zijn niet ingepakt. Ik heb gehoord dat het kalifaat is opgericht en ik zal het met kritische ogen blijven volgen."

Moskee

In de Amsterdamse Ummah-moskee merkte verslaggever Roel Pauw dat ISIS en het ronselen van jongeren voor Syrië het gesprek van de dag zijn. Ouders maken zich zorgen dat hun kinderen via internet de afschuwelijke propagandabeelden van ISIS te zien krijgen.

Een van de moskeebezoekers kent zelfs een jongen die naar Syrië is vertrokken. "Ik snap de bezorgdheid van de regering dat ze bij terugkomst mogelijk aanslagen plegen. Ik denk dat het een beetje overdreven is. De jongen die ik ken, wil niet meer terugkomen. Hij heeft zich bij al-Nusra aangesloten, maar dat weet ik niet helemaal zeker."

Inspiratie

"Hij is geïnspireerd door de koran, die is hij gaan onderzoeken. Daar staan heel veel passages in waarin opgeroepen wordt tot de jihad."

"Toen ik hem heb gesproken had hij het vooral over de koran. Er zijn heel veel predikers die oproepen tot de jihad en er zijn heel veel predikers die dat afraden. Maar ik denk niet dat er een gevaar is voor Nederland. Veel jongens gaan daar naartoe om te sterven of om iets op te bouwen. Degenen die terug zijn gekomen zijn gedemotiveerd door de strijd onderling van sommige moslims. Zij willen liever met rust gelaten worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl