NOS Nieuws

Theo van Gogh herdacht in Amsterdam

  • ANP
    Mensen herdenken regisseur en columnist Theo van Gogh
  • ANP
    Een man wijst de kogelgaten aan op het fietspad in de Linnaeusstraat, waar Van Gogh werd omgebracht
  • ANP
    Mensen hebben bloemen gelegd op de plek waar Van Gogh werd vermoord
  • ANP
    In heel Nederland stonden mensen stil bij de moord op Theo van Gogh, zoals hier in Rotterdam.

Op verschillende plaatsen in Amsterdam is de moord op Theo van Gogh herdacht. Het is tien jaar geleden dat de cineast en columnist werd vermoord door moslimextremist Mohammed B.

Op de plek waar Van Gogh werd vermoord in de Linnaeusstraat en bij het monument De Schreeuw in het Oosterpark woonden tientallen mensen herdenkingen bij. Er werden toespraken gehouden en bloemen gelegd.

Ik zag het vanuit mijn raam. Het was echt verschrikkelijk.

Ooggetuige

Een van de bezoekers vertelt dat ze het heeft gezien. "Ik woonde op de hoek, ik zag het vanuit mijn raam. Het was echt verschrikkelijk, ik blijf het nog steeds heel tragisch noemen."

In de Amsterdamse Stadsschouwburg is een toneelstuk opgevoerd over Van Gogh en in filmmuseum Eye zijn vanavond alle dertien films van Van Gogh te zien.

Theo van Gogh herdacht in Amsterdam

Op tv is er ook aandacht voor de moord op Van Gogh. NPO 2 zond 2/11, het spel van de wolf uit, een politieke thriller over 2 november 2004, de dag van de moord.

RTL zond de documentaire Een prettig gesprek met Lieuwe van Gogh uit, waarin de zoon van Van Gogh spreekt over zijn vader. Katja Schuurman en Maarten van Rossem spreken over Van Gogh bij Eva Jinek op NPO 1.

Terugblik Theo van Gogh

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl