ANP

Burgemeester Van der Laan vindt dat de sfeer in Amsterdam sinds de moord op Theo van Gogh "vrediger" is geworden. Dat zegt hij in gesprek met NOS-verslaggever Edwin van den Berg.

Het is tien jaar geleden dat de cineast werd vermoord door moslimextremist Mohammed B. Op verschillende plaatsen in Amsterdam is Van Gogh herdacht.

Van der Laan herinnert zich nog dat hij aan het werk was op zijn advocatenkantoor toen hij het nieuws over de moord op Van Gogh hoorde. "Ik ben toen onwaarschijnlijk geschrokken. Ik was razend. Dit nooit weer."

"De stad is per saldo vrediger geworden"

Ontspannen klimaat

De moord is volgens Van der Laan een ommekeer geweest in een "heleboel opzichten". Hij denkt dat er in Nederland sindsdien veel lessen zijn getrokken. "De vrijheid van meningsuiting en onze humanistische waarden worden tegenwoordig beter verdedigd dan voor die tijd. In zoverre mag Theo tevreden zijn."

De burgemeester vindt dat er een meer ontspannen klimaat heerst rondom de vrijheid van meningsuiting. "Per saldo is de stad veel harmonieuzer dan die in 2004 was. Daar is door iedereen sinds 2004 behoorlijk hard voor gewerkt."

Per saldo is de stad veel harmonieuzer dan die in 2004 was.

Eberhard van der Laan

Opmars Islamitische Staat

Die harmonieuze sfeer werd deze zomer op de proef gesteld door de opmars van Islamitische Staat en het Palestina-conflict dat weer oplaaide, zegt Van der Laan. "Je voelde de spanning in de stad oplopen. Ondanks dat, is het al met al echt vrediger dan tien jaar terug in Amsterdam."

Van der Laan vindt dat de omgang met elkaar is verbeterd. "Nederland is zich echt nuchterder en assertiever gaan bemoeien met de discussie over inburgering en integratie. Hoe we met elkaar omgaan, is weer wat rechter getrokken." 

Je voelde deze zomer dat de spanning opliep

Eberhard van der Laan

STER reclame