NOS Nieuws

Weer Bengaalse moslimleider ter dood veroordeeld

  • AFP
    Quasem Ali bij de rechtbank in Dhaka
  • AFP
    Voormalige Bengaalse vrijheidsstrijders zijn blij met het vonnis
  • AFP
    De politie was massaal aanwezig bij de rechtbank

In Bangladesh is opnieuw een leider van de grootste moslimpartij in het land ter dood veroordeeld. Het is Mir Quasem Ali, prominent leider en financier van Jemaat-e-Islami. Hij werd door een speciaal tribunaal veroordeeld voor misdaden tegen de menselijkheid.

De moslimleider stond terecht voor zijn rol in de oorlog van 1971 tegen Pakistan, die honderdduizenden levens kostte en leidde tot de onafhankelijkheid van Bangladesh. Mir Quasem Ali koos de zijde van Pakistan en wordt door veel mensen in Bangla Desh als een van de ergste verraders uit die oorlog gezien.

De rechter heeft Mir Quasem Ali twee keer de doodstraf opgelegd, onder meer voor de ontvoering van een jonge man en voor de moord op die man. Voor andere aanklachten kreeg hij in totaal 72 jaar gevangenisstraf.

Jemaat-e-Islami heeft na de uitspraak voor vandaag een algemene staking aangekondigd. De regering zou het tribunaal gebruiken om politieke tegenstanders te verzwakken.

Een paar dagen geleden werd het hoofd van de moslimpartij ter dood veroordeeld, voor genocide, moord, mishandeling en verkrachting.

Rellen

Eind vorig jaar werd een andere leider van de partij opgehangen nadat hij schuldig was bevonden aan onder meer massaslachtingen tijdens de onafhankelijkheidsoorlog.

Het leidde tot rellen in Bangladesh. Er werd brand gesticht in huizen en bedrijven van regeringsaanhangers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl