NOS Nieuws

Al jarenlang fouten bij Belastingdienst

  • ANP
    Al jarenlang kampt de belastingdienst met problemen
  • ANP
    Staatssecretaris Wiebes van Financiën
  • ANP
    Voormalig staatssecreatris Weekers verlaat de vergaderzaal nadat hij had laten weten af te treden

Gisteren werd bekend dat 5 tot 6 miljoen Nederlanders dit jaar onverwacht een naheffing tot 700 euro krijgen van de Belastingdienst. Dat is maar één van de vele incidenten de laatste jaren die het gevolg lijken te zijn van fouten bij de Belastingdienst.

De naheffingen van dit jaar zijn het gevolg van het begrotingsakkoord uit oktober 2013. Toen is besloten dat de belastingkorting voor hogere inkomens lager zou worden. Het lukte de Belastingdienst niet om die wijzigingen op tijd te verwerken, waardoor veel Nederlanders te weinig belasting betaalden. Dat moet nu alsnog verrekend worden.

Volgens het ministerie van Financiën kwam dat doordat de systemen van de fiscus de nieuwe regelgeving niet op tijd konden uitvoeren. Maar CDA-kamerlid Omtzigt zegt dat de Belastingdienst meer schuld heeft. Volgens hem heeft de fiscus de nieuwe regels niet goed verwerkt in de loonheffingstabellen en de software.

Aftreden Weekers

De Belastingdienst heeft al veel langer dit soort problemen. Eerder dit jaar stapte Frans Weekers op als staatssecretaris van Financiën. Dat was het gevolg van het nieuws dat 100.000 huishoudens al maanden ten onrechte geen toeslagen hadden ontvangen voor bijvoorbeeld huur of zorg .

Volgens Weekers kwam dat doordat toeslagen sinds kort nog maar op één rekeningnummer waren te ontvangen. Dat was om fraude te voorkomen, maar de Belastingdienst had enorme achterstanden met het controleren van de rekeningnummers.

Kinderopvangtoeslag

In september maakte Wiebes bekend dat één op de drie ontvangers van kinderopvangtoeslag geld moest terugbetalen aan de Belastingdienst. Tussen 2009 en 2012 ontvingen honderdduizenden huishoudens te veel kinderopvangtoeslag, voor een totaal bedrag van 433 miljoen euro.

Volgens Wiebes is het zo uit de hand gelopen doordat het systeem van kinderopvangtoeslag voor de Belastingdienst te complex en fraudegevoelig is.

Moeilijke jaren

2013 was ook een moeilijk jaar voor de Belastingdienst. Meer dan 30.000 mensen kregen te veel of juist te weinig toeslag uitbetaald. En ruim 2000 toeslagen werden volledig onterecht uitgekeerd.

In de jaren daarvoor ging het niet veel beter. Zo kregen in 2008 zo'n 10.000 mensen een verkeerde aanslag in de bus. Ook moesten in dat jaar maar liefst 730.000 mensen een tweede keer hun belastingaangifte doen. Hun eerste aangifte was onbruikbaar geworden door een fout in het computersysteem van de Belastingdienst.

1 april niet meer heilig

Al in 2006 meldde de toenmalige Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer dat de Belastingdienst kampte met automatiseringsproblemen en een tekort aan personeel. Daardoor werden de gegevens van tienduizenden Nederlanders verkeerd verwerkt. In dat jaar leidde dat tot financiële problemen bij mensen die hun toeslagen niet ontvingen.

Dat de Belastingdienst kampt met capaciteitsproblemen is ook bij de staatssecretaris bekend. Om die reden hoeven belastingaangiftes in de toekomst niet elk jaar voor 1 april binnen te zijn. Om de systemen en de werknemers van de Belastingdienst te ontzien, wil Wiebes dat het mogelijk wordt om het hele jaar door aangifte te doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl