Frans Weekers stapt op

Frans Weekers verlaat de vergaderzaal nadat hij had laten weten af te treden»
Frans Weekers verlaat de vergaderzaal nadat hij had laten weten af te treden ANP

Staatssecretaris Weekers is gisteravond kort na 23.30 uur afgetreden. Na een debat over de problemen met huur- en zorgtoeslagen bij de Belastingdienst zei hij in de Tweede Kamer dat hij opstapt. "Ik heb niet het gevoel dat ik breed draagvlak heb in de Kamer". Weekers biedt vandaag zijn ontslag aan bij de koning.

Er dreigde een motie van wantrouwen, die de steun zou krijgen van de voltallige oppositie. De ChristenUnie en de SGP, die vorig jaar mei na een debat over de Bulgarenfraude een motie van wantrouwen tegen Weekers niet steunden, leken dat nu wel te gaan doen. Ook D66, PVV, SP, CDA, GroenLinks, de Partij voor de Dieren en 50Plus wilden een motie van wantrouwen steunen.

Fouten van Belastingdienst

Door fouten van de Belastingdienst kregen tienduizenden mensen ten onrechte geen toeslagen. De oppositiepartijen vonden Weekers' antwoorden over de fouten onvoldoende. Ook hadden ze er geen vertrouwen meer in dat Weekers het hele proces nog in goede banen kon leiden. De coalitie steunde Weekers wel.

De PvdA stelde voor dat Weekers de Tweede Kamer iedere week met een brief de Kamer op de hoogte zou houden van de gang van zaken bij de Belastingdienst. De oppositie legde dit uit als het onder curatele stellen van de VVD-staatssecretaris.

Antwoord schuldig

Weekers zei pas afgelopen weekend door ambtenaren op de hoogte te zijn gesteld van de problemen. De Kamer vroeg hoeveel mensen hun toeslag nog niet hadden ontvangen. Daarop moest Weekers het antwoord schuldig blijven.

Ook kwam hij er tijdens het debat achter dat hij brieven had ondertekend die tot gevolg hadden dat toeslagen te snel werden stopgezet. Verder speelde mee dat hij vorige week voor de NOS had gezegd dat mensen door hun eigen schuld geen toeslagen hadden gekregen.

Oppositie

Naar verluidt heeft D66-leider Pechtold VVD-fractievoorzitter Zijlstra gisteravond tijdens het debat gebeld om te zeggen dat de positie van Weekers voor D66, ChristenUnie en SGP onhoudbaar was geworden. Daarna zou Weekers hebben besloten om te vertrekken. D66, ChristenUnie en SGP overleggen geregeld met de coalitie, omdat VVD en PvdA samen geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer. Met die drie partijen erbij hebben ze die wel.

Deel deze pagina

Video

  • video VVD-staatssecretaris Weekers treedt af Hij biedt donderdag zijn ontslag aan aan de koning. Hier zijn verklaring in de Tweede Kamer.
  • video "Er was voor Weekers geen ontkomen aan" Staatssecretaris Weekers stapt op. Hij vindt dat hij niet genoeg vertrouwen meer heeft van de Tweede Kamer.... Politiek-redacteur Xander van der Wulp.
  • video Reacties op aftreden Weekers Staatssecretaris Weekers maakte woensdagavond laat bekend op te stappen. Hij vond dat hij niet voldoende... vertrouwen had in de Tweede Kamer. Daar werd de hele avond gedebatteerd over de fouten van de Belastingdienst met de uitbetaling van toeslagen. Tienduizenden mensen kregen vanaf het einde van vorig jaar ineens geen toeslag meer.

Audio

  • Geen vertrouwen meer in Weekers Staatssecretaris Weekers van Financiën stapt op. Hij hield gisteravond de eer aan zichzelf toen bleek dat de Tweede Kamer geen... vertrouwen meer in hem had. Duizenden mensen wachtten al weken op toeslagen. Eerder overleefde hij ternauwernood een motie van wantrouwen na fraude met toeslagen door Bulgaren. Gisteravond was de maat voor de Tweede Kamer vol.
  • Joost Vullings: aftreden Weekers was verrassing Weekers kwam voor het eerst in de problemen door een reclamezuil betaald door partijgenoot Jos van Rey, daarna met fraude door... Bulgaren met toeslagen en nu zijn er weer duizenden mensen die nu al wekenlang op hun toeslag wachten. Dat kon hij niet meer uitleggen. Ook lukte het hem niet meer de Tweede Kamer te overtuigen dat hij nog de juiste man op de juiste plaats was. Politiek-redacteur Joost Vullings.
  • Staatssecretaris Weekers treedt af Staatssecretaris Weekers heeft vanavond in de Tweede Kamer aangekondigd dat hij opstapt. "Ik heb niet het gevoel dat ik breed... draagvlak heb in de Kamer", zei Weekers. De oppositiepartijen vinden zijn antwoorden over fouten van de Belastingdienst bij het stopzetten van toeslagen onvoldoende. Ook hebben ze er geen vertrouwen meer in dat Weekers het hele proces nog in goede banen kan leiden.
  • Oppositie: Weekers had weinig keus Staatssecretaris Weekers heeft vanavond in de Tweede Kamer aangekondigd dat hij opstapt. De oppositiepartijen vinden zijn... antwoorden over fouten van de Belastingdienst bij het stopzetten van toeslagen onvoldoende. Ook hebben ze er geen vertrouwen meer in dat Weekers het hele proces nog in goede banen kan leiden.

Video en Audio

Meer video en audio