Oud-Rochdale-directeur Möllenkamp voor de enquêtecommissie
NOS Nieuws

'Maserati-directeur' vervolgd wegens fraude

Het Openbaar Ministerie gaat twee directeuren van woningcorporaties vervolgen wegens fraude. Het zijn Hubert Möllenkamp, de 'Maserati-directeur' van woningcorporatie Rochdale, en Henk Sligman van de Rotterdamse corporatie PWS (nu Havensteder).

Beide oud-directeuren zijn al verwikkeld in civiele procedures. De corporaties claimen miljoenen euro's bij hen wegens oplichting en het aannemen van steekpenningen. Nu worden ze dus ook strafrechtelijk vervolgd.

"In de zaak van woningcorporatie PWS worden meerdere personen vervolgd. Waar ze precies van worden beschuldigd, de zogenoemde tenlastelegging, wordt later bekend", zegt een woordvoerder van het OM.

De zaak tegen Möllenkamp begint op 3 december. "Als het aan het OM ligt wordt hij vervolgd voor het aannemen van steekpenningen, valsheid in geschrifte en het witwassen van geld. Zijn verdediging heeft nog getuigen gehoord, maar dat zal niets aan ons standpunt veranderen", aldus een woordvoerder van het parket Amsterdam.

Achteraf

Möllenkamp werd onder meer over zijn dienstauto, een Maserati met chauffeur, verhoord door de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties. "Achteraf vind ik het niet legitiem. Het was verkeerde beeldvorming. Het is toch geld van huurders", zei hij daarover.

De parlementaire enquête leverde een beeld op van corporatiedirecteuren die zonder al te veel toezicht beslissingen konden nemen over enorme bedragen die eigenlijk waren bedoeld voor sociale huurwoningen. In een aantal gevallen liep dat volledig uit de hand en gingen de corporaties voor miljoenen euro's het schip in.

Die zaken zijn juridisch nog lang niet afgehandeld. Uit een inventarisatie van vakblad Cobouw blijkt dat Justitie met tientallen zaken bezig is die te maken hebben met fraude en andere misstanden door corporatiebestuurders.

Toekomst

Veel van deze zaken kwamen langs bij de parlementaire enquêtecommissie. Die was door de Tweede Kamer ingesteld om te onderzoeken wat er de afgelopen twintig jaar is misgegaan en hoe de politiek in de toekomst met woningcorporaties moet omgaan.

Delen van de verhoren en de (achtergrond)artikelen zijn te vinden in het Dossier Enquête Woningcorporaties.

Morgen presenteert de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties haar eindrapport. De presentatie is live te volgen vanaf 13.25 uur op NPO 1 en NPO Politiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl