Definitief geen Duitse tol voor dagjesmensen

Wie straks 'even' naar Duitsland wil, hoeft daarvoor niet te betalen ANP

Duitsland gaat definitief geen tol heffen op lokale en provinciale wegen. Minister Dobrindt van Verkeer komt daarmee tegemoet aan kritiek van partij-afdelingen in de grensregio.

De CDU-afdelingen in Rijnland-Palts en Noordrijn-Westfalen, die aan Nederland en Belgiƫ grenzen, vreesden dat toeristen zouden wegblijven als ze in Duitsland tol moeten betalen. Ze waren ook bang voor gevolgen voor de horeca en de detailhandel.

Tienduizenden inwoners van de grensstreek gaan regelmatig in Duitsland boodschappen doen of tanken. Ook deelstaten die worden geregeerd door de sociaal-democratische SPD, zoals Nedersaksen, zagen niets in het tolplan.

Alleen snelwegen

Volgens Duitse media is Dobrindt nu gezwicht. Hij wil de tol voorlopig alleen invoeren op snelwegen. Automobilisten uit buurlanden zouden niet hoeven te betalen voor het gebruik van lokale en provinciale wegen. Daarmee is van Dobrindts oorspronkelijke tolplan weinig meer over.

De minister presenteert het definitieve wetsontwerp waarschijnlijk vrijdag. Hij heeft na kritiek uit Brussel en Den Haag verzekerd dat zijn plan juridisch haalbaar en conform EU-regels zal zijn.

STER Reclame