Het DNA van de 51-jarige man wordt gelinkt aan drie verkrachtingen
NOS Nieuws

Verdachte Utrechtse serieverkrachter blijft zwijgen

Twintig jaar lang liep elk spoor naar de Utrechtse serieverkrachter dood. Een man verkrachtte zeven vrouwen tussen 1995 en 2001 en viel meer dan tien vrouwen aan in diezelfde periode. Vele politie-onderzoeken liepen in de jaren erna op niets uit.

Vandaag staat dan uiteindelijk een verdachte voor de rechter. Want op 16 juli van dit jaar was er opeens een DNA-match en werd een 51-jarige man uit Nieuwegein gearresteerd. Hij had DNA afstaan na een veroordeling wegens fietsendiefstal.

Zijn DNA bleek een match te hebben met drie van de verkrachtingszaken. Het ging om verkrachtingen in Bunnik en Utrecht in 1995 en een verkrachting in Bilthoven in 2001. De man zit sindsdien vast en beroept zich op zijn zwijgrecht.

De zitting vandaag is slechts een pro forma zitting. Hierin wordt de zaak nog niet inhoudelijk behandeld omdat dit nog niet is afgerond. Politie en OM onderzoeken nog of de man ook te linken is aan de andere verkrachtingszaken en aanvallen. In totaal zijn twintig rechercheurs met de zaak bezig.

De serieverkrachter sloeg vooral toe ten oosten van Utrecht

Tussen 1995 en 2001 werden in Utrecht zeker achttien vrouwen aangevallen op een rustig fietspad tussen stadion de Galgenwaard en het universiteitscentrum de Uithof. De man reed op een brommer en viel de vrouwen van achteren aan.

De gebeurtenissen zorgden destijds voor veel angst in Utrecht. Studentes maakten afspraken om samen te fietsen, pendelbusjes brachten studenten naar de bushaltes in de omgeving waar de man actief was. Op een gegeven moment waarschuwde de politie vrouwen om niet naar de Uithof te fietsen.

De politie deed vele onderzoeken, maakte in 2012 nog een daderprofiel en zette een DNA-verwantschapsonderzoek op. Niets leidde tot de mogelijke dader. Tot de DNA-match deze zomer.

De Utrechtse serieverkrachter sloeg vooral toe op fietspaden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl