Kansas City Royals en San Francisco Giants
NOS Sport

World Series: wie is favoriet?

Drie redenen waarom San Francisco Giants de World Series kan winnen. Maar ook drie waarom Kansas City Royals beter is.

Nog maximaal zeven wedstrijden en het Major Leagueseizoen zit er op. Maar het zijn wel meteen de belangrijkste wedstrijden in de Amerikaanse honkbalcompetitie MLB: de World Series. Vanaf vanavond nemen de Giants het op tegen de Royals.

Charles Urbanus, commentator tijdens de World Series, weet hoe het is om in een finale te staan. Hij verloor vorige week als coach van Amsterdam Pirates de buitengewoon spannende Holland Series van Neptunus Rotterdam. Nu kijkt hij uit naar de Amerikaanse finale en geeft hij drie redenen waarom de Giants de titel kunnen pakken. Maar ook drie waarom het net zo goed de Royals kunnen zijn.

San Francisco Giants

1. Ervaring, ervaring, ervaring

In 2010 wonnen ze de World Series, in 2012 flikten ze dat kunstje nog een keer en in 2014 zijn veelal dezelfde spelers er weer heel dichtbij. Een bak aan ervaring nemen de Giants dus mee naar de finale.

Zowel aan slag, bij de pitching, als op de bank, waar coach Bruce Bochy alweer vijf jaar wordt geflankeerd door de Nederlandse slagcoach Hensley Meulens. Urbanus: "Bochy heeft het allemaal al meegemaakt. Het is bij de Giants heel stabiel, heel rustig en ze maken zich niet druk als iets misgaat. Het feit dat het team de laatste jaren vrijwel intact is gebleven, maakt dat ze precies weten wat ze moeten doen in zo'n finale."

2. Startende werpers

Uitblinker in de play-offs is tot nu toe de jonge werper Madison Bumgarner, die zijn werk op de heuvel afwisselt met ervaren mannen. "Dit seizoen zijn met Jake Peavy en Tim Hudson twee sterke werpers gehaald, die al lang meegaan. Op dit gebied zijn ze sterker dan de Royals en met goede pitching win je wedstrijden."

3. Tactisch vernuft

"Met name aanvallend steekt het spel van de Giants heel vernuftig in elkaar. Ze hebben drie fantastische slagmannen, die de bal het stadion uit kunnen slaan. Hunter Pence, Buster Posey en Pablo Sandoval (ook wel Kung Fu Panda genoemd) zijn de grote helden van San Francisco. Het spel, met bijvoorbeeld veel stootslagen, is erop gericht de honken vol te hebben als zij in stelling worden gebracht."

Kansas City Royals

1. Jeugdig enthousiasme

De nog jonge Royals hebben het publiek in Kansas iets gegeven waar al 29 jaar op werd gewacht: deelname aan de play-offs. En ze maakten het nog veel mooier, alle acht wedstrijden werden tot nu toe gewonnen met als resultaat een plek in de World Series.

Door het jeugdige enthousiasme van de spelers en het vuur van de fans, lijkt Kansas City niet te stoppen. "Ze zijn de absolute outsider en het is uniek wat ze tot nu toe hebben gedaan. Zolang de Royals niet te veel gaan nadenken, zouden ze de flow kunnen vasthouden. Door mijn ervaring in de laatste Holland series weet ik dat je moet vertrouwen op je kwaliteiten. Niet te veel denken aan de unieke prestatie die je kan gaan leveren, dan gaat het juist mis."

2. Snelheid en atletisch vermogen

De naam van Lorenzo Cain wordt de laatste weken vaak gekoppeld aan allerlei superlatieven. Cain staat bekend om zijn snelheid en spectaculaire acties in het buitenveld, maar is ook een razendsnelle honkloper. En daar hebben ze er meer van in Kansas. "Daar is het spel op gericht. Op belangrijke momenten worden er honklopers van de bank gehaald die onvoorstelbaar rap zijn. Daarmee kunnen ze veel extra punten binnenhalen."

3. Briljante verdediging

Cain springt er nu uit dankzij het spektakel, maar de Royals zetten al jarenlang bewust in op de verdediging. Zowel in het binnen- als buitenveld worden spelers op ongelofelijke manieren uitgevangen en -gegooid. "En dan hebben ze misschien ook wel de beste bullpen van de Major League. Als de Royals na zes innings op voorsprong staan, komen er drie fantastische werpers op de heuvel en kunnen ze eigenlijk al niet meer verliezen."

Eindoordeel

De eerste wedstrijd in de World Series begint vannacht om 02.00 uur. Wie trekt er volgens Urbanus uiteindelijk aan het langste eind?

"De Giants in zes wedstrijden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl