In augustus werd meer geld uitgegeven.
NOS Nieuws

Consumenten geven flink meer uit

Huishoudens hebben in augustus flink meer uitgegeven aan duurzame goederen zoals kleding, woninginrichting en huishoudelijke apparaten. Ook aan veel andere goederen en diensten geven consumenten steeds meer uit.

De consumentenbestedingen lagen in augustus 1,5 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar geleden. Het is de sterkste consumptiegroei in bijna 4 jaar. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekend.

Trendbreuk

In mei, juni en juli lagen de bestedingen van consumenten ook op of net iets boven het niveau van een jaar eerder. Dat is een flinke trendbreuk, want vóór de maand mei kromp de consumptie 3 jaar lang vrijwel onafgebroken.

Consumenten gaven in augustus 6,6 procent meer uit aan duurzame goederen, zoals kleding, woninginrichting en huishoudelijke apparaten dan in augustus 2013. Daardoor draaiden non-foodwinkels meer omzet. Vooral kledingwinkels deden goede zaken.

MH17

Het is opvallend dat de consumentenbestedingen in augustus flink stegen, terwijl het consumentenvertrouwen en de koopbereidheid in die maand juist verslechterden. Dat kwam waarschijnlijk door de spanningen in de internationale politiek, onder meer door de vliegramp met de MH17. Meestal gaan de consumentenbestedingen en het consumentenvertrouwen ongeveer gelijk op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl