Vertrouwen consument krijgt knauw

In augustus is het vertrouwen van consumenten in de economie verslechterd. Dat komt volgens het CBS mogelijk door de spanningen in de internationale politieke situatie. De indicator die het statistiekbureau hanteert daalde 4 punten en kwam uit op -6.

De afgelopen zes maanden waren consumenten juist optimistischer over de algehele economische situatie. In augustus wordt in dat vertrouwen een deuk geslagen. Consumenten zijn vooral bang dat de economie het komende jaar verder verslechtert, net als hun persoonlijke financiële situatie.

Koopbereidheid lager

Ook de bereidheid om grotere aankopen te doen is in augustus afgenomen. Veel mensen vinden het geen goede tijd om dure spullen te kopen zoals televisies, meubels en wasmachines.

Berichten over de dalende werkloosheid neemt de angst bij mensen wel meer weg. Het hebben van een baan, zegt het CBS, speelt een grote rol bij de koopbereidheid van huishoudens.

Duiding

Het CBS geeft doorgaans geen duiding van het waarom het consumentenvertrouwen hoger of lager is. Maar dit keer lijken de vliegramp met de MH17, de spanningen in Oekraïne, de handelsoorlog met Rusland, en de oprukkende strijders van IS in Irak en Syrië, mensen toch een unheimisch gevoel te geven waardoor zich ze meer zorgen maken.

Het gemiddelde consumentenvertrouwenscijfer van de afgelopen 20 jaar ligt op min 8. Het cijfer van augustus ligt daar dus nog net iets boven. Het hoogste gemeten vertrouwen lag in in april 2000 op plus 27, het dieptepunt was vorig jaar februari, op min 44.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl