liveblog
Aangepast

NOS op 3

liveblog gesloten

Russen blieven onze bloemen niet

Rusland zinspeelt op een importstop van alle bloemen uit Nederland. Volgens bronnen van het persbureau Bloomberg heeft het dreigement te maken met de Nederlandse pogingen om een MH17-tribunaal op te richten. De Russen zijn fel gekant tegen zo'n tribunaal. Volgens de Russen zouden de bloemen uit Nederland vol zitten met beestjes, die een 'ernstig gevaar' vormen voor de Russische landbouw en economie.

Medewerkers van bloemenveiling FloraHolland verwerken bloemen, tijdens de presentatie van de jaarcijfers over 2014

4 man onwel

Vier mensen zijn onwel geworden bij werkzaamheden op een schip in Rotterdam. Het gaat om Turkse bemanningsleden. Twee zouden er slecht aan toe zijn.

Agent neergestoken in Uithoorn

In Uithoorn zijn vanavond twee mensen gewond geraakt bij een aanhouding in een flatwoning, een agent en een verdachte. De agent werd neergestoken en hij heeft de verdachte daarna neergeschoten. De beide gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht. Hoe ze eraan toe zijn, wist de politie niet. Ook kon een politiewoordvoerder niet zeggen waarvoor de verdachte werd aangehouden. De Rijksrecherche gaat het incident onderzoeken.

Raad van 8

Rivaliserende motorclubs als de Hells Angels en Satudarah gaan weer met elkaar in overleg om de de rust terug te brengen. Dat melden bronnen aan de NOS. Sinds de komst van de Bandidos vorig jaar, zijn er geregeld gewelddadige incidenten. Zo werden er aanslagen gepleegd op het huis van de Limburgse president van de Bandidos. Politie en justitie beschouwen de motorclubs als criminele bendes en arresteren geregeld leden. Het is nog niet duidelijk of alle grote motorclubs aan het overleg gaan meedoen.

Bandidos-president Harrie Ramakers in gesprek met de politie eind maart 2014

Vanaf Eindhoven naar de zon

Het zit er dik in dat je de komende jaren vaker vanaf Eindhoven Airport op vakantie gaat. Het vliegveld mag de komende jaren verder groeien. Dat staat in een advies van oud-minister Alders, die met alle betrokkenen heeft overlegd. Het aantal vertrekken en landingen kan volgens hem prima stijgen van 29.000 dit jaar naar 43.000 in 2020. Eindhoven is akkoord, maar de twaalf omliggende gemeenten vinden dat te veel.

Vliegtuig van Transavia op Eindhoven Airport

Man steelt 140 schilderijen door ze na te schilderen

In China heeft een man toegegeven meer dan 140 schilderijen te hebben gestolen uit een universiteit door ze zelf na te schilderen. Zijn eigen creaties hing hij op en de originele werken nam hij mee om later door te verkopen. Hij had hier al 5,5 miljoen euro mee verdiend toen hij werd gesnapt.

Hij werkte op de universiteit en had de sleutel voor de opslagruimte waar de schilderijen hingen. Zelf beweert hij dat er al veel vervalsingen waren toen hij er begon met werken. Hij zegt zelfs dat zijn vervalsingen óók zijn gestolen en vervangen door nieuwe vervalsingen. Welke straf de man krijgt wordt later bepaald.

Surfer Mick Fanning: Ik ben wel getraumatiseerd

Mick Fanning

"Het gaat goed met me, ik heb geen schrammetje op mijn lichaam", zegt drievoudig wereldkampioen surfen Mick Fanning bij thuiskomst in Sydney, twee dagen nadat hij door een haai was aangevallen. "Maar erover praten of berichtjes lezen brengt emoties naar boven. Ik ben wel getraumatiseerd."

Fanning werd zondag tijdens de finale van de J-Bay Open in Zuid-Afrika aangevallen door een haai, maar wist het dier van zich af te schudden:

Haai valt surfkampioen aan tijdens wedstrijd

Saillant detail: de schaduw achter Mick tijdens z'n interview.

Bart van U: 'Ik zou mijn zus opnieuw vermoorden'

Tekening van de verdachte Bart van U.

Bart van U. heeft in de rechtbank van Rotterdam een verklaring afgelegd over de moord op zijn zus Loïs. "Ik moest kiezen voor mijn eigen leven, ik kon niet anders", zei Van U. "Ze was niet voor rede vatbaar. Onder dezelfde omstandigheden zou ik hetzelfde doen."

Later dit jaar staat hij ook terecht voor de moord op oud-minister Els Borst. Beide zaken worden dan samengevoegd in één proces.

De vangst van de 'ongekend grote wapenvondst'

De buit

In een opslagruimte in Nieuwegein werden vorige week in twee kluizen zeker 60 pistolen en revolvers, 9 handgranaten, 36 automatische wapens, grote hoeveelheden munitie en kogelwerende vesten gevonden.

Acht verdachten zijn aangehouden. In hun huizen en garageboxen werden telefoons, computers, notitieboekjes, cocaïne, xtc en hasj gevonden. Daarnaast zijn twee gestolen auto's en een zelfgemaakte bom in beslag genomen.

Eerste plaatje van een ronde aarde in 43 jaar

Zes juli schoot de NASA-satelliet Deep Space Climate Observatory voor het eerst sinds 1972 een kiekje van een volledig ronde Aarde, en die foto werd gisteren gedeeld:

Andere foto's van een ronde Aarde zijn gemaakt door verschillende plaatjes aan elkaar te naaien.

Backstreet Boys en *NSYNC maken samen zombie-horrorfilm

Je verzint het niet, maar de boybands Backstreet Boys en *NSYNC gaan samen een zombiefilm maken. De bands slaan de handen ineen voor een "westerse onwerkelijke zombie/horrorfilm", zoals Backstreet Boy Nick Carter de film noemt. Ook Howie Dorough en AJ McLean van de Backstreet Boys en Joey Fatone van *NSYNC krijgen een rol in de film, die Dead 7 gaat heten.

Justin Timberlake - die al enige ervaring in Hollywood heeft - gaat waarschijnlijk niet meedoen in de film. Carter wil namelijk vooral acteurs die nog niet zoveel filmervaring hebben.

De film wordt trouwens gemaakt in samenwerking met het team achter Sharknado. Dat belooft dus wat.

Middeleeuwse heksenonthoofding in hedendaags India

In een klein dorpje op het platteland van India is een vrouw van 63 door haar dorpsgenoten onthoofd omdat ze werd beschuldigd van hekserij. Volgens de politie werkten de dorpelingen in opdracht van de zelfbenoemde 'godin' Anima Ronghanti (35). Die zei dat de vrouw ongeluk bracht in het dorp en mensen ziek maakte. Vervolgens vielen zo'n 200 dorpelingen, gewapend met machetes, de vrouw aan.

De politie pakte zeven mensen op. Volgens de politie zijn in de deelstaat Assam in de afgelopen zes jaar al bijna 90 vrouwen vermoord omdat ze werden verdacht van hekserij.

Dick Nanninga (66) overleden

Dick Nanninga

Oud-international Dick Nanninga is op 66-jarige leeftijd overleden. Hij had al enige tijd gezondheidsproblemen. In 2012 lag hij al vijf maanden in coma en vanwege suikerziekte moest zijn linkeronderbeen geamputeerd worden. Twee jaar later verloor hij ook zijn rechterbeen.

Hij is een van de twee Nederlanders voetballers - de ander was Johan Neeskens in 1974 - die ooit wisten te scoren in een WK-finale. In 1978 maakte hij de 1-1 tegen Argentinië.

goal WK finale Nanninga

Ophef in 't keurige Groot-Brittannië

Een BBC-presentator zei vanochtend (per ongeluk) het woord 'cunts'. Live op televisie:

Een woordvoerder reageerde: "Bill struikelde per ongeluk over z'n woorden en we bieden dan ook onze verontschuldigingen aan als we iemand hebben beledigd."

En door.

TUI stopt voorlopig met vakanties naar Tunesië

Het toerisme in Tunesië is hard geraakt door de aanslagen

Reisorganisatie TUI Nederland stopt voorlopig met vakanties en vluchten naar Tunesië. Het is er te gevaarlijk. Eind vorige maand werden op een strand 38 toeristen doodgeschoten en sindsdien geldt er voor het land een negatief reisadvies.

TUI had alle reizen tot augustus al geschrapt, maar breidt dat nu uit tot februari.

Top Toshiba treedt af om schandaal

Toshiba

De top van elektronicaconcern Toshiba neemt zijn verantwoordelijkheid voor een omvangrijk boekhoudschandaal en treedt af. De afgelopen zes jaar heeft de fabrikant van onder meer nucleaire reactors en geheugenchips stelselmatig met de cijfers geknoeid.

De inkomsten werden voor minstens 152 miljard yen gunstiger voorgesteld dan ze waren. Dat is ruim 1,1 miljard euro.

Hij doet het weer

Baron 1898 werd op 1 juli geopend

Gisteren stonden ze nog voor niks in de rij voor de Baron 1898, maar vandaag mogen ze er wel in. Zondag kwam de nieuwste attractie van de Efteling stil te staan, er was een schakelaar kapot. Technici hebben de hele nacht doorgewerkt om de achtbaan weer aan de praat te krijgen.

Maar:

Vorige week was de Baron ook al stuk.

Tropische storm Los Angeles verandert niks aan droogte Californië

In Zuid-Californië is afgelopen weekend meer regen gevallen dan normaal gesproken in een maand. De regen viel vooral rond Los Angeles. Daardoor kwamen straten onder water te staan, ontstonden er modderstromen en stortte een brug in.

Ondanks deze storm zijn de problemen door de droogte in Californië nog niet voorbij, daarvoor is het gebied waar het regende simpelweg te klein.

Brug stort in door zware regenval

"Juli is normaal de droogste maand van het jaar. Zoveel regen op dit moment is historisch", zei meteoroloog Scott Sukup tegen de Los Angeles Times. Sinds 1902 viel er in juli nooit zoveel regen als nu.

'Een van de grootste wapenvondsten ooit'

Volgens het Openbaar Ministerie is afgelopen week een ongekend grote hoeveelheid wapens in Nieuwegein gevonden. Er zijn onder meer tientallen pistolen en automatische wapens gevonden, en daarbij ook heel veel munitie. Zeven verdachten zijn aangehouden.

Vanmiddag is er een persconferentie waarop meer details worden gegeven. Herman Bolhaar van het OM liet al wel doorschemeren dat het hier gaat om "rivaliteit in de drugssfeer".

Nederlander in Brazilië gepakt met 2 kilo cocaïne

Op de luchthaven van Rio de Janeiro is een Nederlander gepakt met 2 kilo cocaïne. Hij had de drugs verstopt in zijn kleding en bagage, maar blijkbaar niet goed genoeg.

Als de man veroordeeld wordt, kan hij een gevangenisstraf van vijf tot tien jaar verwachten.

Illegale handel in minderjarige Afrikaanse voetballers

Minderjarige voetballers uit Afrika van soms nog maar 14 jaar oud worden verhandeld aan clubs in Azië. Daar worden ze gedwongen contracten te tekenen. Dat heeft de BBC onderzocht. De Britten onderzochten maar één academie in Laos, maar de spelersvakbond FIFPro denkt dat het op nog veel meer plekken gebeurt.

Hoe Jeffrey Webb 10 miljoen betaalde

De ex-vicevoorzitter van de FIFA, Jeffrey Webb, heeft nogal wat moeten inleveren om zijn borgsom te kunnen betalen. Hij wordt in de VS verdacht van corruptie en moest 10 miljoen dollar ophoesten om op borg vrij te komen. Hij heeft drie dure auto's als onderpand, tien huizen, elf luxe horloges, 400.000 dollar cash en zelfs de trouwring van zijn vrouw ingeleverd. Webb heeft huisarrest in New York en zegt dat hij onschuldig is en geen smeergeld heeft aangenomen bij de stemming voor WK's.

Veel mensen kunnen dementie voorkomen

Ongeveer eenderde van de dementie-patiënten had die ziekte niet gekregen als ze gezonder hadden geleefd. Vooral een hoge bloeddruk is een oorzaak van dementie, net als roken en diabetes. Onderzoekers zeggen nu dat een hoge bloeddruk verantwoordelijk is voor 16 procent van alle dementiegevallen.

Ook een lage opleiding vergroot de kans op dementie. "Als je op jonge leeftijd een hoge opleiding volgt, vormen je hersenen een reserve die later beschermt tegen de ziekte", zei een onderzoeker van het Erasmus MC in het NOS Radio 1 Journaal.

De Nijmeegse Vierdaagse is begonnen

Rond 4.00 uur zijn de eerste deelnemers van de Nijmeegse Vierdaagse van start gegaan. 42.684 mensen hebben hun startbewijs opgehaald. NOS-collega Dionne Stax loopt mee:

Dionne wandelt, maar verslaggever Martijn van der Zande houdt alles netjes in de gaten vanaf de zijlijn:

Amerikaanse marine test onderwater-drone

De marine van de VS heeft een onbemande onderzeeër voor militaire doeleinden getest. Het ding van 3 meter lang is de afgelopen twee maanden flink uitgeprobeerd in de Middellandse Zee. Amerika gebruikt al tientallen jaren drones om zeemijnen te vinden en de zeebodem te ontdekken, deze nieuwe drone kan ook onderzeeërs aanvallen.

Archiefbeeld van een eerdere test met de drone

Dode en gewonden na brand in Den Haag

Bij een brand in een woning in Den Haag is een dode gevallen. Drie anderen raakten gewond en zijn naar het ziekenhuis gebracht. De brand brak vannacht uit op de eerste verdieping van een portiekwoning. Er is flinke schade ontstaan door de rook, zeventien bewoners konden niet meer thuis slapen en werden opgevangen in een politiebureau.

Je supermarkt vindt die '2+1 gratis' prima

Want ze verdienen er bakken met geld aan. In de eerste vijf maanden van dit jaar draaiden supermarkten voor 20 procent op aanbiedingen. Een record. Bij drogisterijen kwam ruim veertig procent van de omzet uit aanbiedingen. Aan dat stunten komt voorlopig geen einde, denken experts. Supermarkten vechten elkaar namelijk de tent uit met al die acties.