NOS Nieuws

Top Toshiba treedt af om schandaal

De directeur van Toshiba stapt op na boekhoudschandaal

De top van elektronicaconcern Toshiba neemt zijn verantwoordelijkheid voor een omvangrijk boekhoudschandaal en treedt af.

De afgelopen zes jaar heeft de fabrikant van onder meer nucleaire reactors en geheugenchips stelselmatig met de cijfers geknoeid. De inkomsten werden voor minstens 152 miljard yen gunstiger voorgesteld dan ze waren. Dat is ruim 1,1 miljard euro.

Onafhankelijk onderzoek maakte duidelijk dat de topbestuurders bij het bedrijf onrealistische winstdoelen stelden, die leidden tot slechte boekhouding. Ze probeerden verliezen in de boeken 'uit te stellen'. Directeur Hisao Tanaka, vice-voorzitter Norio Sasaki en adviseur en voormalig directeur Atsutoshi Nishida stappen daarom nu zelf op.

Aandeel schiet omhoog

De beurs reageerde positief op het nieuws over het aftreden. Sinds Toshiba in mei bekendmaakte dat er een onderzoek liep naar de boekhoudfraude, daalde het aandeel volgens persbureau Bloomberg 17 procent op de beurs in Tokio terwijl de rest van de Nikkei 7,6 procent steeg. Nu de top is afgetreden sloot het aandeel dinsdag 6,1 procent in de plus.

Om geld op te halen overweegt Toshiba nu om bezittingen zoals effecten en vastgoed te verkopen.

Er lopen volgens Bloomberg geen rechtszaken tegen Toshiba of de bestuurders. Bestuurder Masashi Muromachi neemt het roer over als interim-president.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl