liveblog
Aangepast

Stroom NOS op 3

liveblog gesloten

Lijk Nederlander in Australië geïdentificeerd

De stoffelijke resten werden door een goudzoeker gevonden in de buurt van Kalgoorlie. Daar ligt de grootste goudmijn van Australië

In Australië is het lichaam van een sinds 2001 vermiste Nederlander geïdentificeerd. De overblijfselen van de Tom van Boheemen werden in 2012 bij toeval gevonden in een slaapzak onder een boom. De Zeeuw emigreerde bijna 14 jaar geleden om een nieuw leven op te bouwen in Australië of Nieuw-Zeeland. Familie en vrienden hoorden daarna niets meer van hem.

Waarschijnlijk is hij tussen 2001 en 2006 een natuurlijke dood gestorven.

NSA mag weer afluisteren

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA mag het komende half jaar weer telefoongesprekken afluisteren. Dat heeft een speciale rechtbank op het gebied van spionage besloten. Sinds 1 juni lag het programma stil. De wet die het verzamelen van informatie regelde, liep namelijk af.

Man komt om na sprong van brug in Zaandam

In Zaandam is een man overleden die van een brug was gesprongen en werd overvaren. De man van 28 maakte volgens de brandweer een salto en kwam daarna op zijn rug terecht. Hij verdween korte tijd onder water. Toen de man weer boven kwam, kon een groot zandschip hem niet meer ontwijken.

Man overvaren bij brug Zaandam

1200 boeven ontsnapt uit gevangenis in Jemen

In Jemen zijn zo'n 1200 criminelen ontsnapt uit de gevangenis, melden diverse media. Onder die mensen zijn ook terreurverdachten van al-Qaeda. De criminelen konden ontsnappen na gevechten bij de gevangenis.

Servische snelweg laat op zich wachten door vervloekte boom

In Servië zijn ze gestopt met het aanleggen van een nieuwe snelweg van Belgrado naar de kust van Montenegro. Op de route staat namelijk een reusachtige boom, die volgens de bewoners vervloekt is. De boom is zo'n 600 jaar oud. "Ik zou niet eens een graafmachine in de buurt van de boom durven zetten", zegt een buurtbewoner.

Reisadvies: mijd demonstraties in Griekenland

Er wordt de laatste dagen veel gedemonstreerd in Griekenland

Zit je midden in een demonstratie in Griekenland? Ga daar dan zo snel mogelijk weg, adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het reisadvies is vandaag weer iets aangescherpt. Eerder waarschuwde het ministerie al dat mensen contant geld moeten meenemen als ze vakantie vieren in Griekenland. Door de crisis is het niet zeker of het mogelijk blijft om te pinnen of om met een creditcard te betalen.

Meisje verdronken in reactieplas Zwolle

In Zwolle is een meisje verdronken in een recreatieplas. Het 10-jarige kind kwam uit Zwolle. Hulpdiensten zetten een deel van het strand bij de Wijthemerplas af om ruimte te maken voor een traumahelikopter. Reanimatie mocht niet meer baten.

Online je bekeuring betalen (en je flitsfoto bekijken)

Vanaf vandaag is het mogelijk om je verkeersboetes online te bekijken en te betalen. Ook kan je de flitsfoto zien. Voor de veiligheid is het wel nodig om met een DigiD in te loggen. Ook moet je het zogenaamde beschikkingsnummer en de tijd van de overtreding invoeren. Dat nummer staat in de brief die mensen per post thuisgestuurd krijgen.

Brit wil Grieken redden met crowdfundingsactie

De 29-jarige Brit Thom Feeney is uit medelijden met Griekenland een crowdfundingsactie gestart. In twee dagen tijd heeft hij al tienduizenden euro's opgehaald. Het uiteindelijke doel is om volgende week 1,6 miljard bij elkaar te hebben. "We zijn in Europa met 500 miljoen mensen. Als we allemaal 3 euro geven dan hebben we het bedrag al", zegt Feeney optimistisch.

In ruil voor het bedrag krijg je Griekse producten. Drie euro levert je een ansichtkaartje op met daarop een foto van de Griekse premier.

Van der Steur bezorgd na filmpjes arrestatie

Minister van der Steur is bezorgd over wat hij in de filmpjes van de arrestatie van Mitch Henriquez heeft gezien. Daarom vindt hij het van groot belang dat wordt onderzocht of er te veel geweld tegen de Arubaanse toerist is gebruikt. De man van 42 overleed, nadat hij was opgepakt bij een festival in het Zuiderpark in Den Haag. In filmpjes kun je zien dat hij niet meer bewoog voor hij werd afgevoerd in een busje.

113 mensen aan boord van gecrasht vliegtuig Sumatra

Er zaten 113 mensen aan boord van het neergestorte vliegtuig in Medan, in het noorden van het Indonesische eiland Sumatra, meldt een legerwoordvoerder. De piloot zou hebben gevraagd of hij terug kon keren naar de basis omdat er technische problemen waren.Er zijn zeker 38 mensen om het leven gekomen. Waarschijnlijk loopt het dodental nog op.

Bungelen aan klif voor de lol

Voor een jong koppel in Brazilië kan het leven niet avontuurlijk genoeg zijn. Leonardo (23) en Victoria (18) klommen de Pedra de Gavea berg op om aan de klif te bungelen. Waarom? Nou, om een selfie te maken natuurlijk. Leonardo legt zijn levensgevaarlijke hobby uit: "Ik snap dat mensen het gevaarlijk en gek vinden, maar op deze manier kom ik helemaal tot leven."

  • Instagram/Leonardopereira1
  • Instagram/leonardopereira1
  • Instagram/Leonardopereira1
  • Instagram/Leonardopereira1

16 mensen opgepakt tijdens rellen in Den Haag

Bij de rellen van vannacht in Den Haag zijn 16 mensen opgepakt. De meesten zijn aangehouden voor openlijke geweldpleging. Een aantal verdachten zit nog vast.

Voordat de rellen uitbraken was er om 20.00 uur een demonstratie vanwege de dood van een Arubaanse arrestant, een dag eerder. Ongeveer 300 mensen verzamelden zich voor het politiebureau in de Haagse Schilderswijk.

Superman wannabe krijgt geen 'abs of steel'

Er zullen veel fans zijn van Superman, maar een fan als Herbert Chavez zie je niet vaak. Deze 37-jarige Filipijn onderging al 23 operaties om zichzelf om te toveren tot Superman.

Zijn laatste aanvraag is nu geweigerd, de Superman-fan krijgt geen "abs of steel". Chirurgen weigerden stalen platen te implanteren nadat ze erachter kwamen dat de man illegale injecties in zijn lichaam spoot. Toch maar gewoon gaan sporten en diëten, is hun advies.

Alsof zijn transformatie nog niet goed genoeg is, is Chavez ook al drie jaar wereldrecordhouder als grootste verzamelaar van Superman-dingen.

Je kon er niet omheen...

De afgelopen dagen was je Facebook-tijdlijn wat kleurrijker dan normaal. Had alles te maken met de regenboogfilter die Facebook beschikbaar stelde naar aanleiding van de legalisatie van het homohuwelijk in de VS.

Wereldwijd goten zo'n 26 miljoen mensen een regenboogje over hun profielfoto uit, maakt Facebook nu bekend. Ook filmsterren als Leonardo DiCaprio, Anne Hathaway en Arnold Schwarzenegger deden mee.

Extra kleding, een schroevendraaier, en.. peper: Zo ontsnap je uit een gevangenis

De twee moordenaars Richard Matt en David Sweat, die een aantal weken geleden uit een zwaarbeveiligde Amerikaanse gevangenis ontsnapten, hebben waarschijnlijk peper gebruikt om hun geur te maskeren.

De politie in New York verklaart dat ze Sweat's DNA vonden op een pepermolen bij het kamp van de ontsnapte criminelen. Alsof de hele ontsnapping al niet genoeg op een filmscript leek, deze trick werd ook gebruikt in de film Cool Hand Luke uit 1967.

Hyde jezelf voor dit nieuwe horrordoolhof

Een levensechte doolhof extraordinaire, dat moet "Hyde" gaan worden. Dit horrordoolhof verandert aan de hand van hoe je je voelt; ben je bang, dan wordt het doolhof nóg moeilijker.

Denk aan kleine kamertjes met gesloten deuren die pas opengaan als je een challenge goed uitvoert. Een pil die je moet slikken van tevoren, en sensoren op je lichaam. Voeg daar nog een bijlmoordenaar aan toe en dan heb je het wel: Hyde. Het concept komt van het science fiction-horrorboek Cube.

Hyde staat nu op Kickstarter en als het 50.000 dollar bereikt is 'ie te vinden in Londen.

Geen roamingkosten meer binnen EU

Mobiel bellen en internetten tijdens je vakantie binnen de EU wordt goedkoper. Vanaf juni 2017 mogen providers geen roamingkosten meer vragen. Je betaalt dan hetzelfde als in Nederland.

In de loop van vandaag stemmen de lidstaten nog over het plan, maar dat lijkt allemaal goed te komen, zegt Europarlementariër Marietje Schaake van D66.

Vliegtuig stort neer op woonwijk Sumatra

In Medan, in het noorden van het Indonesische eiland Sumatra, is een militair vliegtuig neergestort op een woonwijk. Er zouden zeker twintig doden zijn.

Volgens een legerwoordvoerder was het vliegtuig nog maar net opgestegen. Er zaten twaalf mensen aan boord.

Griekenland: we laten ons niet uit de euro zetten

De Griekse minister van Financiën Varoufakis overweegt naar de rechter te stappen als Griekenland uit de eurozone wordt gezet. "In de verdragen staat niets over een exit uit de euro en wij weigeren die te accepteren", zegt hij.

Over het lidmaatschap van Griekenland kan niet onderhandeld worden

Yanis Varoufakis, de Griekse minister van Financiën

Extra ProRail-medewerkers voor oververhitte sporen

Een bezoekje aan het strand zit er voor veel ProRail-medewerkers deze weel niet in. Er worden extra mensen ingezet om de treinrails te controleren. Die kan namelijk kapot gaan door de hitte.

Daarnaast worden de spoorbermen extra vaak gemaaid, uit angst voor brand. Een vonkje van een voorbijrazende trein kan al genoeg zijn.

Haalt Griekenland de deadline?

Om middernacht loopt de deadline af voor Griekenland voor het betalen van de lening van 1,6 miljard euro aan het IMF. Iedereen gaat er vanuit dat Griekenland die deadline niet haalt.

De Griekse premier Tsipras lijkt zich nog geen grote zorgen te maken, komende zondag houdt ie een referendum over de voorstellen uit Brussel. Hij hoopt dat de Grieken massaal nee zeggen.

Onze man in Iran krijgt mode-les

Ook in Iran maken kleren de man

Passagier Japanse hogesnelheidstrein steekt zichzelf in brand

Een Japanse hogesnelheidstrein heeft een noodstop gemaakt omdat een passagier zich in brand had gestoken. Door alle rook moesten iedereen zo snel mogelijk de trein uit.

Op beelden van een Japanse tv-zender is te zien hoe passagiers met zakdoeken voor hun mond uit de met rook gevulde coupé worden gehaald.

0700 Japan

Italië bergt lichamen 800 bootvluchtelingen

De Italiaanse marine is begonnen met het bergen van de lichamen van bijna achthonderd bootvluchtelingen. Die verdronken eind april toen hun vissersboot zonk op de Middellandse Zee. De Italiaanse premier Renzi wil het wrak naar boven halen zodat "de hele wereld kan zien wat er is gebeurd."

Italië vindt dat de andere EU-landen te weinig doen tegen de steeds groter wordende vluchtelingenstroom.

Bootvluchtelingen op de Middellandse Zee

NBC ontslaat Donald Trump na Mexicanen-uitspraken

NBC heeft de banden verbroken met Donald Trump. De zender zal niet langer de Miss USA- en Miss Universe-verkiezingen van de vastgoedmagnaat uitzenden. Aanleiding zijn z'n negatieve uitspraken over Mexicaanse immigranten, die volgens Trump alleen maar slechte zaken als drugs en misdaad de VS binnenbrengen.

Onderhandelingen over belastingen mislukt

Het overleg van de coalitie met een deel van de oppositie over een nieuw belastingstelsel is mislukt. D66-leider Pechtold is uit het overleg gestapt omdat er volgens hem te weinig ruimte was voor het creëren van nieuwe banen. De coalitiepartijen reageerden teleurgesteld.

Rellen bij protest over dood Mitch Henriquez

Een betoging bij een politiebureau in de Haagse Schilderswijk is gisteravond uit de hand gelopen. Honderden mensen uitten hun woede over de dood van Mitch Henriquez die na z'n arrestatie overleed. Er werd met stenen, vuurwerk en andere spullen naar de agenten gegooid.

Demonstratie Schilderswijk loopt uit de hand