NOS Nieuws

Online je bekeuring betalen (en je flitsfoto bekijken)

Verkeersboetes kunnen voortaan helemaal online worden afgehandeld. Alle gegevens over de overtreding kunnen vanaf vandaag worden ingezien en de boete kan meteen betaald worden. Wie daar interesse in heeft kan zichzelf bekijken op de flitsfoto.

Het gaat om alle overtredingen die onder de Wet Mulder vallen. Jaarlijks zijn die goed voor zo'n 8 miljoen boetes. Volgens het Openbaar Ministerie is de digitale balie een grote vooruitgang voor de burger. Die kan alles op een plek vinden en de boete desgewenst direct via iDeal betalen.

Voor de veiligheid is het wel nodig om met een DigiD in te loggen en het beschikkingsnummer en de tijd van de overtreding op de website in te voeren. Het beschikkingsnummer staat in de brief die mensen per post thuisgestuurd krijgen.

In beroep

Het OM is vorig jaar al gestart met een digitale balie voor mensen die in beroep willen gaan tegen hun boete. In 2014 kwamen ruim 86.000 beroepen digitaal binnen, 36 procent van het totaal aantal beroepszaken. Die mogelijkheid wordt nu geïntegreerd in de nieuwe balie.

Het afgelopen jaar had justitie veel profijt van die digitaal ingestelde beroepen. Zo was het niet meer nodig per post opgestuurde documenten in te scannen. Gemiddeld werd in 16 dagen over een digitaal beroep beslist. Voor een beroep per post zijn 35 dagen nodig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl