liveblog
Aangepast

Stroom

liveblog gesloten

Hans Teeuwen woest op Peter R. de Vries

Hans Teeuwen heeft in een video hard uitgehaald naar misdaadverslaggever Peter R. de Vries. De cabaretier is woest op De Vries om zijn uitspraken in het televisieprogramma Jouw vrijheid, mijn vrijheid. Daarin zei de journalist dat er "niet veel rechtvaardiging is voor het ridiculiseren van een godsdienst", refererend naar de spotprenten van Charlie Hebdo.

“Peter heeft op televisie de reputatie besmeurd van deze mensen die zich niet meer kunnen verdedigen”, zegt Teeuwen:

Rebellen Mali eisen excuses voor Nederlandse aanval

Toeareg-opstandelingen in Mali willen excuses van de Verenigde Naties voor de beschieting door Nederlandse Apache-helikopters, eerder deze week. Bij de luchtaanval zouden zeven Toearegs om het leven zijn gekomen.

Nederlands Apache in Mail

Begin deze week namen twee Apache-toestellen van de VN-missie in Mali een voertuig met rebellen onder vuur. Volgens de VN was dat een antwoord op beschietingen door de Toearegs en losten de Nederlandse blauwhelmen waarschuwingsschoten voordat ze de aanval inzetten. De Toearegs zeggen op hun beurt dat zij eerst werden beschoten.

IJzel op komst, strooiwagens de weg op

In het hele land wordt preventief gestrooid

Strooidiensten in het hele land rukken uit vanwege de verwachte gladheid. Ze strooien vanavond preventief, om wegen zo veilig mogelijk te houden.

Komende nacht wordt in het hele land neerslag verwacht, die op de grond meteen bevriest. Het westen van Nederland heeft daar vanaf middernacht mee te maken. Later ontstaat er ook ijzel in het midden en oosten. Het KNMI heeft code oranje afgegeven.

Photobomb van dode eekhoorn in nieuwsitem verklaard

Het was een raadsel de afgelopen dagen voor Britse tv-kijkers: waarom liep een man met een dode eekhoorn achter een verslaggever van ITV langs? The Independent komt met het verlossende antwoord: het was comedian Kim Noble die bezig was met een project dat verder geheim blijft.

Noble zegt dat het helemaal niet de bedoeling was om ITV News bij de Houses of Parliament te photobomben, en dat hij die dag al op andere plekken met de eekhoorn was geweest. De naam van de eekhoorn is nu ook bekend: Luca.

Amerikaan zit 37 jaar onterecht vast

In de Verenigde Staten wordt vandaag een man vrijgelaten die bijna veertig jaar onterecht vastzat voor een dubbele moord uit 1976. De man, Joseph Sledge, werd in 1978 veroordeeld voor het doodsteken van een bejaarde vrouw en haar dochter. Maar nieuw bewijs sluit hem als dader uit.

De openbaar aanklager heeft inmiddels excuses aangeboden. "Voor een aanklager is er niets ergers dan een onschuldige veroordelen", zei hij tegen Sledge. "Het systeem heeft een fout gemaakt."

Advies aan Nederlanders: verlaat Jemen

Gewapende Houthi-rebellen in de Jemenitische hoofdstad Sanaa

Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt Nederlanders in Jemen dringend aan om het land te verlaten. In het hele land heerst politieke onrust en er is een verhoogd risico op terroristische aanslagen en ontvoeringen.

De afgelopen tijd is het geweld tussen Houthi-rebellen en Jemenitische veiligheidsdiensten opgelaaid. Vrijwel dagelijks zijn er aanslagen en gewapende incidenten. Gisteren stapten president Hadi en de regering op, maar dat betekent volgens Buitenlandse Zaken niet dat de rust is teruggekeerd.

Extra veiligheidsmaatregelen voor Ajax-Feyenoord

Het afgebrande supportershome van Ajax

De Amsterdamse politie neemt extra veiligheidsmaatregelen voor de wedstrijd Ajax-Feyenoord in de Arena van zondag. De klassieker wordt altijd goed beveiligd, maar nu komen er nog meer maatregelen vanwege de brand in het supportershome.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend, maar veel Ajax-supporters denken dat Feyenoord-fans erachter zitten. Burgemeester Van der Laan zei op AT5 dat brandstichting niet onwaarschijnlijk lijkt, maar dat nog niets bekend is over daders.

Koning leest namen Holocaust-slachtoffers in Westerbork

Koning Willem-Alexander leest namen slachtoffers WO II

Koning Willem-Alexander heeft in Westerbork tien minuten lang namen voorgelezen van uit Nederland gedeporteerde en vermoorde Joden, Sinti en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij was een van de bijna 700 deelnemers die een aantal dagen en nachten de namen van de 102.000 slachtoffers in alfabetische volgorde noemen. Het lezen is te volgen op nos.nl.

Het voorlezen in het voormalige kamp Westerbork duurt tot 27 januari. Dan is het zeventig jaar geleden dat het vernietigingskamp Auschwitz in Polen werd bevrijd.

Uren inleveren om collega´s aan het werk te houden

Bij het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant kunnen meer mensen blijven werken dan eerder gepland. Een deel van het personeel heeft uren ingeleverd, waardoor de meerderheid kan blijven.

Eerst moesten 48 mensen weg (30 full-time banen), nu zijn het 11 full-time banen die verdwijnen.

Studenten begeleidden gezin waar baby overleed

Bij een Rotterdams gezin waar deze week een baby na een mishandeling overleed, werd de zorg verleend door studenten. Het gezin werd begeleid door een bureau dat zoekt naar nieuwe vormen van zorg. Normaal gesproken mogen ze alleen werken bij gezinnen waar eenvoudige problemen zijn. Maar ook de andere kinderen zouden tekenen van mishandeling hebben vertoond.

De gemeente ontkent dat er studenten werkten. De wethouder wil nog niet op de zaak ingaan totdat het onderzoek is afgerond.

Onderzoek naar dood van baby in Rotterdam

Vluchtende overvaller trekt kapmes

Bij een overval op een juwelier in Londen heeft een omstander geprobeerd een van de drie overvallers te overmeesteren. Op beelden is te zien hoe hij op de rug springt van de vluchtende overvaller om hem tegen te houden. De man deinst pas terug als de overvaller een groot kapmes tevoorschijn haalt.

Een ware held, noemt een ooggetuige de man.

Duikers gaan AirAsia-toestel binnen

Duikers in de Javazee zijn voor het eerst het wrak van het gecrashte AirAsia-toestel binnengegaan. Ze hebben uit de romp zeker vier lichamen geborgen, al zagen ze er meer liggen. Door brokstukken en kabels konden de duikers niet bij de andere lichamen komen.

Franse winkel maakt foutje

Denk je solidair te zijn door een Je suis Charlie- bordje op te hangen, geef je onbedoeld een dubbelzinnige boodschap af. Deze winkel hing het bordje namelijk onder een bordje met tirez, dat naast trekken, ook schieten betekent in het Frans...

Code oranje voor ijzel vannacht

Code oranje van het KNMI vanwege ijzel vannacht in het hele land. Dat komt door de winterse neerslag die over het land trekt. De ijzel ontstaat vanaf middernacht in het westen. Uiteindelijk wordt in het hele land extreme gladheid verwacht.

In het westen verdwijnt de ijzel waarschijnlijk in de vroege ochtend. NOS-weerman Gerrit Hiemstra verwacht dat het ten oosten van de lijn Groningen-Zwolle-Den Bosch langer glad blijft. "De ijzel is daar pas rond 10.00 of 11.00 uur weg."

Sky Mall failliet

Je kent ze wel: die tijdschriften in het vliegtuig die spullen als horloges, chocola en sieraden belastingvrij aanbieden. De Amerikaanse versie, Sky Mall, is nu failliet.

Wie het blad in ieder geval erg gaan missen, zijn Jimmy Fallon en Ricky Gervais:

Meer voorbeelden van onpraktische, onnodige en soms hilarische producten vind je hier.

Stiefvader: Daniëlla viel van trap

Het 20-jarige slachtoffer zou stelselmatig zijn mishandeld door haar stiefvader

De advocaat van Daniëlla's stiefvader wil dat de man wordt vrijgesproken. Volgens Geert W. is de verstandelijk gehandicapte vrouw van de trap gevallen, meldt RTV Noord.

Tegen de stiefvader werd deze week 14 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. Daniëlle overleed in de zomer van 2013, ze zou zijn doodgeslagen. De rechtbank doet 19 februari uitspraak.

Zelfrijdende auto's mogen getest

Binnenkort kan het zomaar zijn dat er een vrachtwagen zonder chauffeur naast je rijdt op de snelweg. De ministerraad bepaalde vandaag dat minister Schultz van Verkeer mag beginnen met het grootschalig testen van zelfrijdende auto's en vrachtwagens op de openbare weg.

De overheid kan vanaf nu toestemming geven aan bedrijven die dit soort auto's maken en ze willen testen.

Minister Schultz in een zelfrijdende auto tijdens een test vorig jaar

Frankrijk straft homofobe twitteraars

Drie twitteraars moesten deze week voor de Franse rechter komen omdat ze anti-homotweets de wereld in stuurden. De twitteraars gebruikten hashtags als: 'Laten we de gays verbranden', en 'Homo's moeten dood omdat...'.

Een Franse LGBT-organisatie deed aangifte. De daders hadden hier maximaal een jaar gevangenis en een boete van 45.000 euro voor kunnen krijgen, maar de rechter deelde in plaats daarvan boetes van 300 of 500 euro uit. Een kleine overwinning dus, volgens de homorechtenorganisatie.

Deze jongen haalde alles uit zijn NS-dagkaart

Wat kan je allemaal met een NS dagkaart? Dat laat Wahyu Pratomo, student uit Delft, zien.

Hij ging van Delft naar Groningen, Maastricht en Vlissingen. In totaal reisde hij 1033 kilometer en zat hij 15,5 uur in de trein. Hij maakte er ook een filmpje van:

Na een hele dag treinen door Nederland, kwam hij vlak na middernacht weer terug in zijn thuisstad. Als hij al zijn kaartjes los had moeten kopen was hij 166,98 euro kwijt geweest, maar doordat hij de zijne via een kortingsactie van een drogist had, was hij maar 13,90 euro kwijt.

Steekpartij in Delft

Een 16-jarige leerling is neergestoken op het ROC Mondriaan. De jongen is naar het ziekenhuis gebracht.

Kort na de steekpartij is een verdachte aangehouden. Het is een 17-jarige jongen, die vermoedelijk ook op de school zit. Hij is meegenomen naar het politiebureau voor verhoor.

Update: Kraanwagenchauffeur dood na ongeluk op rotonde

De bestuurder van een kraanwagen die vanochtend een ongeval veroorzaakte op een rotonde bij Gieten, is overleden. De mobiele kraanwagen reed op de N34 rechtdoor de rotonde op. De oorzaak van het ongeluk is nog onduidelijk, aldus de politie.

Awakenings Festival programma bekend

Het Awakenings Festival, het technofestival dat dit jaar vijftien jaar bestaat, heeft zijn line-up voor 27 en 28 juni bekendgemaakt. Dit jaar komt er een speciaal podium bij: het 15 Y Anniversary Area podium, waar het festival een hele waslijst aan artiesten opzet die de afgelopen vijftien jaar hebben opgetreden.

Studente geslaagd, ondanks gevaarlijk gipsproject

De studente die zichzelf maandag in Rotterdam in gips liet gieten en bijna stikte, is toch geslaagd voor haar examen. Het kunstproject dat de 26-jarige Jelena Dolgopol bijna fataal werd, was volgens de Willem de Kooning Academie geen onderdeel van haar opleiding.

De vrouw heeft afgelopen week wel “een flinke reprimande” gekregen volgens de woordvoerder van de opleiding: “Ze bracht zichzelf in gevaar en heeft de academie een rare naam bezorgd."

Vrouw vrijgesproken in Australische verkrachtingszaak

De vrouw die wordt verdacht van medeplichtigheid aan de gijzeling, mishandeling en verkrachting van een Nederlandse vrouw in Australië, is uit de gevangenis vrijgelaten. De 34-jarige Jennifer Peaston staat de komende twee jaar wel onder huisarrest, meldt de Australische krant The Age.

De vrouw wordt vrijgelaten omdat haar man - de enige andere verdachte - haar ook zou hebben mishandeld. Hij heeft inmiddels bekend. Hij hoort binnenkort welke straf hij krijgt.

Kutcher getuigt in moordzaak ex-vriendin

Ashton Kutcher gaat getuigen in de moordzaak van zijn ex-vriendin, de 22-jarige Ashly Ellerin. In 2001 werd ze 47 keer met een mes gestoken terwijl ze stond te douchen. Kutcher kwam die avond naar haar huis, maar ze deed niet open. Hij zag door het raam wel wat 'gemorste rode wijn' op de grond. Dat bleek later bloed te zijn.

De verdachte is een airconditioning-reparateur die wordt beschreven als een 'psycho-sexual thrill killer'. Hij wordt ook van een aantal andere moorden verdacht.

Politie vindt 1288 spaarzegeltjes en hennepkwekerij

De Tilburgse politie zocht een hennepkwekerij, maar vond tijdens een huiszoeking nog iets anders. Naast 250 wietplanten vonden agenten 32 dozen met kristallen wijnglazen en 1288 spaarzegels van een zekere supermarkt. Onderzoek leidde de politie uiteindelijk naar een 23-jarige medewerkster van die bewuste supermarkt. Ze heeft inmiddels toegegeven dat ze die zegeltjes daar heeft gestolen.

De politie kon niet zeggen om welke supermarkt het gaat, maar we hebben een hemelsblauw vermoeden.

'Aan het origineel van de Sagrada Familia wordt ook nog altijd gebouwd'

Zo reageerde de projectleider van een groep Eindhovense studenten op het feit dat hun beoogde ijsbasiliek in Finland niet afkomt.

De studenten hebben drie weken gewerkt aan de bevroren kerk maar kregen te maken met tegenslagen zoals warm weer. Morgen wordt hun project onvoltooid opgeleverd. Het bouwwerk is nu 21 in plaats van 30 meter hoog.

Mogen ze al uit het vet?

In Friesland in ieder geval wel. Daar zijn vanochtend al de eerste schaatsers op natuurijs gesignaleerd. En dat levert prachtige oer-Hollandse beelden op:

  • Kappers Media
    Er werd na zonsopkomst al geschaatst in de buurt van Heerenveen
  • Twitter / Anna Heeringa
    op de Rypertsjerksterpolder kan weer geschaatst worden
  • Twitter / Anna Heeringa
  • Herman van der Geest
  • Twitter / Anna Heeringa

Al was het ijs nog niet overal in Nederland even stevig:

Turkse politie pakt verdachten van moord op Akgün

In Istanbul zijn tien verdachten opgepakt die mogelijk betrokken zijn geweest bij de moord op Turkse Nederlanders Ali Akgün en Vedat S. Daarbij is een groot aantal wapens in beslag genomen.

Akgün was een van de hoofdverdachten in het Amsterdamse liquidatieproces. Hij en Akgün en S. werden op kerstavond doodgeschoten in Istanbul.

De auto van Ali Akgün na de liquidatie

Overvallers knevelden personeel Aldi

In Enschede werd vanmorgen een supermarkt overvallen, meldt RTV Oost. De overvallers bedreigden een vrachtwagenchauffeur die een voorraad kwam brengen en drongen vervolgens de Aldi binnen. Daar knevelden ze het personeel en gingen er met een geldbuit vandoor.

Eeuwenoude tunnel bij toeval ontdekt in Hoorn

In Hoorn is een bijna 500 jaar oude tunnel onder het centrum van de stad ontdekt. De vele geruchten dat er gangen onder de oude stad zouden lopen, blijken dus waar te zijn, zegt de gemeente in een persbericht.

  • Gemeente Hoorn
    Archeologen voeren een inspectie uit
  • Gemeente Hoorn
  • Gemeente Hoorn
    De gang met ingstort gewelf

De ontdekking werd bij toeval gedaan, schrijft RTV Noord-Holland. Na hevige regenval ontstond er een gat in de bestrating in een doodlopende steeg. Het gat was meters diep. Archeologen daalden af en ontdekten een lange gemetselde tunnel.

Islamitische Universiteit onder verscherpt toezicht

Er gaat onderzocht worden of op de Islamitische Universiteit in Rotterdam sprake is van opruiing. Dat schrijft De Telegraaf. Minister Bussemaker van Onderwijs wil de kwaliteit van het onderwijs en de denkbeelden die worden verspreid laten doorlichten.

Rector Akmet Akgündüz

Aanleiding zijn Kamervragen van de VVD en PVV of de universiteit niet gesloten moet worden. Ze beroepen zich daarbij op 'anti-westerse' uitspraken die de rector van de instelling deed. Die steunde begin vorig jaar de keuze van de Turkse premier Erdogan om geweld in te zetten tegen demonstranten. Later noemde hij Turks-Nederlandse kandidaten voor het Europees Parlement uit voor 'landverraders'.

Federer vliegt eruit op Australian Open

Een grote verrassing op de grand slam van Australië. Gigant Roger Federer vloog in de derde ronde uit het tennistoernooi. Hij verloor met 6-4, 7-6 (5), 4-6, 7-6 (5) van de Italiaan Andreas Seppi, die volgens sportverslaggever Jan Roelfs speelde 'als een muur'.

De Zwitser, die het toernooi eerder al 4 keer op zijn naam schreef, was kapot van zijn uitschakeling.

Tijdens de persconferentie hield Federer het niet droog

Vrachtwagenchauffeur botst frontaal op rotonde

Bij het Drentse Gieten heeft een vrachtwagenchauffeur een rotonde over het hoofd gezien. Hij reed met een mobiele kraan rechtdoor en ramde een aarden wal. De telescoopkraan vloog daarna in brand, maar is inmiddels geblust. De politie weet nog niet hoe het met de chauffeur gaat, maar een woordvoerder zegt te vrezen voor het ergste.

'De tijd begint te dringen. Japanse regering, alstublieft: red het leven van mijn zoon.'

De moeder van een Japanse journalist die door Islamitische Staat wordt gegijzeld, vreest voor het leven van haar zoon, Kenji Goto Jogo. IS dreigt de man en een andere Japanner te onthoofden als de Japanse regering niet voor vanmiddag 200 miljoen dollar betaalt.

Ebola-epidemie lijkt over hoogtepunt heen

De ebola-epidemie in West-Afrika lijkt over zijn hoogtepunt heen. De WHO heeft bekendgemaakt dat er vorige week minder dan 150 mensen besmet zijn geraakt. Dat is een forse daling vergeleken met de afgelopen maanden. Het hoofd van Unicef in Sierra Leone bevestigt dat: "Rond Kerst hadden we gemiddeld 70 nieuwe gevallen per dag, momenteel is dat rond de tien. Gisteren hadden we negen gevallen, dus het gaat een stuk beter, maar we zijn er nog niet."

'Sociale huur een stuk duurder'

Nieuwe bewoners van sociale huurwoningen betalen een stuk meer dan de afgelopen twee jaar. Het AD schrijft dat als een bewoner een huurwoning verlaat, de woningbouw de huur voor de volgende een stuk opschroeft. Soms zelfs met 200 euro per maand. Huurdersvereniging Woonbond beweert dat de prijzen in twee jaar met ruim 22 procent zijn gestegen.

'Wim Anker is de beste advocaat van Nederland'

Wim Anker is door zijn collega's uitgeroepen tot de meest gewaardeerde advocaat van Nederland. De Fries wordt gezien als een uitmuntend strafpleiter en kreeg de titel op het jaarlijkse congres van het Advocatenblad, een tijdschrift voor de advocatuur. Tweehonderdvijftig collega-advocaten vonden Anker de beste. Het was voor het eerst dat de verkiezing werd georganiseerd.

Brand in supportershome van Ajax

In het supportershome van Ajax in de buurt van de Amsterdam Arena is vannacht brand uitgebroken. Volgens een woordvoerder is er sprake van flinke rookontwikkeling en zal de schade "behoorlijk" zijn. Ajacieden moeten zich dus ergens anders verzamelen voor de Klassieker van aanstaande zondag. In 2005 brandde het supportershome ook al eens af. Die brand was toen aangestoken. Over de oorzaak van deze is nog niets bekend.

  • ANP
    Er is sprake van flinke rookontwikkeling
  • ANP
    De brandweer is nog een tijd bezig met nablussen
  • ANP
    De brandweer is nog enige tijd bezig met nablussen

Koning Abdullah van Saudi-Arabië overleden

In Saudi-Arabië is Koning Abdullah overleden. Abdullah bin Abdel Aziz al-Saud is in het ziekenhuis overleden aan een longontsteking. Hij is 90 jaar geworden. Zijn halfbroer Salman bin Abdul Aziz al-Saud neemt zijn functie over. Onder het bewind van Abdullah kregen vrouwen iets meer rechten. Ze mochten bijvoorbeeld (lokaal) stemmen en deelnemen aan de Olympische Spelen.

Nederland sport ietsje meer

Meer dan de helft van Nederland sport iedere week. Iets meer dan tien jaar geleden. Vooral wandelen, hardlopen en fitness worden steeds populairder, blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Alleen onder ouderen en lager opgeleiden neemt het aantal sporters niet of nauwelijks toe. Volgens het SCP sport 56 procent van de mensen iedere week. In 2003 was dat nog 52 procent.