In het hele land wordt preventief gestrooid (archieffoto)
NOS Nieuws

IJzel op komst, strooiwagens de weg op

Strooidiensten in het hele land rukken uit vanwege de verwachte gladheid. Ze strooien vanavond preventief, om wegen zo veilig mogelijk te houden.

Komende nacht wordt in het hele land neerslag verwacht, die op de grond meteen bevriest. Het westen van Nederland heeft daar vanaf middernacht mee te maken. Later ontstaat er ook ijzel in het midden en oosten. Het KNMI heeft code oranje afgegeven.

Rijkswaterstaat zegt dat er hard wordt gewerkt om de wegen begaanbaar te houden. Automobilisten wordt geadviseerd om voorzichtig te rijden. Ook tientallen gemeenten en politie-eenheden komen op Twitter met adviezen en waarschuwingen.

Minder goed ingereden

IJzel is moeilijk te bestrijden. Rijkswaterstaat zegt dat het ijs zich vaak bovenop het gestrooide zout vormt, waardoor toch een gladde weg ontstaat. Omdat er op zaterdag minder verkeer is dan op een werkdag, wordt het zout ook minder goed ingereden.

NOS-weerman Gerrit Hiemstra verwacht dat de gladheid in de vroege ochtend op veel plaatsen is verdwenen. Oost-Nederland moet nog wel de hele ochtend rekening houden met gladde wegen en fietspaden.

Afgelastingen

In veel regio's zijn voetbal- en hockeywedstrijden vanwege het weer afgelast. Op Twitter melden zich ook mensen die afspraken afzeggen en thuisblijven.

Herder André Karper van de Rhedense schaapskudde neemt vanwege de ijzel het zekere voor het onzekere. Hij slaapt bij de dieren, zodat hij morgenochtend niet de weg op hoeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl