Sledge in de rechtszaal, vandaag
NOS Nieuws

Amerikaan zit 37 jaar onterecht vast

In de Verenigde Staten wordt vandaag een man vrijgelaten die bijna veertig jaar onterecht vastzat voor een dubbele moord uit 1976. De man, Joseph Sledge, werd in 1978 veroordeeld voor het doodsteken van een bejaarde vrouw en haar dochter. Maar nieuw bewijs sluit hem als dader uit.

Een speciale onderzoekscommissie heeft onder meer haren opnieuw onderzocht. Die bleken niet van Sledge te zijn, maar van een andere zwarte man.

Ook meldde zich een voormalige medegevangene die tegen Sledge had getuigd. Hij trok zijn verklaring in en zei dat hem strafvermindering was beloofd als hij zou verklaren. Dat alles leidde tot de veroordeling van Sledge, 37 jaar geleden.

Excuses

De 70-jarige Sledge zat ten tijde van de moord een celstraf van vier jaar uit voor diefstal. Overdag werkte hij met andere gevangenen op een boerderij. Een dag voor de dubbele moord wist Sledge te ontsnappen. Korte tijd later werd hij opgepakt. Hij heeft altijd ontkend dat hij de moordenaar was.

De openbaar aanklager heeft inmiddels excuses aangeboden. "Voor een aanklager is er niets ergers dan een onschuldige veroordelen", zei hij tegen Sledge. "Het systeem heeft een fout gemaakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl