NOS Nieuws

Studente slaagt na bijna fataal gipsdebacle

  • MediaTV
    De vrouw (zwarte jas) vlak nadat ze door de brandweer was bevrijd
  • WijkagentBinnerotte / Twitter
    Het gipsblok op het Grotekerkplein in Rotterdam
  • WijkagentBinnerotte / Twitter
    De spullen die de kunstenaars gebruikten om het gipsblok te maken
  • wijkagentbinnerotte / Twitter
    De vrouw ademde door een pijp
  • wijkagentbinnerotte / Twitter
    Politie en brandweer rukten uit

De studente die zichzelf maandag in Rotterdam in gips liet gieten en bijna stikte, is toch geslaagd voor haar examen. Het kunstproject dat de 26-jarige Jelena Dolgopol bijna fataal werd, was volgens de Willem de Koning Academie geen onderdeel van haar opleiding. Met een presentatie studeerde ze alsnog succesvol af.

Tijdens haar afstudeerpresentatie blikte Dolgopol terug op haar uit de hand gelopen kunstproject. "In haar presentatie vatte ze zowel beeldend als in tekst het gebeuren van afgelopen maandag samen", vertelt een woordvoerder van de academie.

"Ze analyseerde het gevaar van haar performance, waarom ze de actie geheim hield, de rol van de media en wat het incident over de maatschappij zegt." Op basis van de presentatie haalde Dolgopol het laatste onderdeel van haar afstuderen.

De vrouw heeft afgelopen week wel “een flinke reprimande” gekregen. “Ze bracht zichzelf in gevaar en heeft de academie een rare naam bezorgd."

Creatief pionieren

De opleiding stelt in een statement studenten te stimuleren om creatief te pionieren. "Ze mogen grenzen opzoeken en er soms overheen gaan. Het is echter nooit de bedoeling dat zij of anderen risico lopen. We zijn ontzettend blij dat het goed is afgelopen."

Ook Dolgopol is opgelucht en blij met de afronding van haar opleiding. "Het was spannend, want ik stond behoorlijk onder druk."

Wedergeboorte

Dolgopol liet zich maandag op het Grotekerkplein in Rotterdam vrijwillig in gips gieten. Het idee van de student achter de performance was dat dit gebaar een 'wedergeboorte' moest uitbeelden. Toen het blok hard werd, raakten de kunstenaars in paniek.

De student heeft volgens de Willem de Koning Academie veel ervaring met performances en gips. "Het ging mis op een paar cruciale details. De dikte van het gips was niet 15 centimeter, maar een paar decimeter. Bovendien lag ze verkeerd om in de kist. Ze heeft een grove inschattingsfout gemaakt."

De brandweer werd ingeschakeld om het gips kapot te hakken.

Vrouw wordt uit gips gebikt

De bevrijdingsactie was net op tijd, zei de politie. "Als wij haar er niet uit hadden gehaald, had ze het niet overleefd."

Vijf betrokkenen, onder wie de vrouw zelf, werden aangehouden, omdat ze volgens de politie een mensenleven in gevaar hebben gebracht. Zij kregen een boete van 90 euro voor het verstoren van de openbare orde. De vrouw moet daarbovenop een boete van 300 euro betalen en zal ook opdraaien voor de verder gemaakte kosten door de hulpdiensten.

De opleiding heeft geleerd van het incident en zegt in de toekomst studenten beter te instrueren over de gevaren van kunstprojecten. "We zullen expliciet benoemen dat ze een heldere risico-analyse moeten maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl