Een week #worldondrugs: legaliseren of niet?

Deze week sprak de VN over de war on drugs, die eigenlijk is mislukt. Deze week legden we de meest radicale oplossing voor wereldwijde drugsproblematiek voor aan deskundigen: volledige legalisering. Alle onderzoekers zijn het eens: landen moeten meer experimenteren op dat vlak.

Maar waarom gebeurt dat dan nog zo weinig? We vroegen het aan staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hij was deze week op de VN-top in New York om te praten over de strijd tegen drugs.

"Veel landen worden geconfronteerd met keiharde criminaliteit en georganiseerde misdaad. Daarmee worden ook kinderen de vernieling in geholpen: ze worden gedwongen om drugs te verkopen of te gebruiken. Het is logisch dat je daar van schrikt en je er alles aan wil doen om dat te bestrijden."

Maar is het geen verloren strijd? Sinds de Amerikaanse president Nixon in 1971 de War on Drugs aankondigde, zijn wereldwijd honderden miljarden euro's in bestrijden van de productie en handel van drugs gestopt. Maar het gebruik is toegenomen.

"Je kunt altijd praten over wat er beter zou kunnen", zegt Van Rijn. "Maar ik heb deze week wel een mentaliteitsverandering gezien. Meer landen willen mensen van hun verslaving afhelpen en ze ondersteunen. Eigenlijk zoals wij dat nu al doen in Nederland. Dat is een enorme stap voorwaarts."

"Ik denk toch vooral praktisch. De effecten van wat legalisering precies zou betekenen, kennen we niet. Vanuit een gezondheidsperspectief moet ik er niet aan denken dat veel meer jongeren aan de drugs raken. We moeten hier oppassen voor ideologie."

Toch zei professor Jeffrey Miron van Harvard tegen ons dat gebruik van softdrugs amper toeneemt in landen waar het wordt gelegaliseerd. "De meeste mensen kunnen prima zelf de beslissing nemen of ze drugs willen gebruiken of dat ze zich bijvoorbeeld willen focussen op hun werk."

Van Rijn: "We zijn een van de landen met het kleinste drugsprobleem. Ik vind dat we die positie moeten houden. Als je zegt ‘een land loopt voorop als het drugs verder legaliseert’, dan moet je je afvragen: voorlopen naar wat? Als we slechter afzijn bij legalisering, dan weet ik niet of een land vooruit- of achteruit loopt.”

Deel artikel: