#Worldondrugs: gaan we verdienen aan legale drugs?

De ‘oorlog tegen drugs’ is mislukt, zeggen experts en wereldleiders. Daarom praat de VN deze week over een nieuw wereldwijd drugsbeleid. Maar welke alternatieven hebben we?

NOS op 3 kijkt de aankomende dagen met drie experts naar de meest radicale optie: het legaliseren van alle drugs. Gaan we van een ‘war on drugs’ naar een #worldondrugs?

Vandaag: als we drugs legaliseren, gaan we er dan aan verdienen? We vroegen het de volgende deskundigen:

Elk jaar gaat er wereldwijd zo’n 320 miljard dollar om in illegale drugshandel, blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties. Daarmee is het de meest lucratieve handel voor criminelen.

Met dat soort bedragen tot hun beschikking hebben drugscriminelen ongelooflijk veel macht. Zo kunnen ze bijvoorbeeld politici, rechters en politieagenten omkopen om hun eigen positie zo sterk mogelijk te maken.

Als we drugs legaliseren, gaan we er dan aan verdienen?

Jeffrey Miron heeft berekend wat legalisering van alle drugs de Verenigde Staten zou kunnen opleveren, namelijk 50 miljard dollar jaarlijks.

"Het gaat vooral om belastingen die de overheid kan heffen", legt hij uit. "Net zoals bij alcohol en tabak. Ook bedrijven die de drugs gaan produceren en verkopen moeten belasting betalen."

In Nederland is vooral onderzocht wat het legaliseren van softdrugs zou betekenen. Een werkgroep van het ministerie van Financiën berekende in 2010 dat het ons jaarlijks ruim 443 miljoen euro op zou leveren, met name aan belastingen. Maar dat bedrag kan flink oplopen, afhankelijk van hoe hoog de belastingen op de drugs zullen zijn.

Geld besparen

Ook Ton Nabben ziet voordelen van legalisering. "Wanneer criminelen zich minder, of zelfs helemaal niet meer, bezighouden met drugs dan nemen ook de zaken die ermee samenhangen af", legt hij uit. "Het illegaal storten van afval en het uitvechten van conflicten bijvoorbeeld."

Het belangrijkste is dat gebruikers van drugs niet meer opgesloten worden.

Pérez Correa

Miron heeft berekend wat deze besparingen Amerika zouden opleveren. Naast de 50 miljard aan extra inkomsten zouden de Amerikanen ook nog eens 50 miljard dollar besparen door de afname van politie-inzet, rechtszaken en de bouw en onderhoud van gevangenissen.

Ook in Mexico zou het natuurlijk een enorme inkomstenbron zijn voor de overheid. "Maar het belangrijkste is dat gebruikers van drugs niet meer opgesloten worden", zegt Pérez Correa. "Dat lost niets op en bovendien kost het opsluiten van die mensen een hoop geld."

Deel artikel: