Waarom #FreeBree de confederatievlag naar beneden haalde

Waarom haalde Bree Newsome de confederatievlag van het Capitool in South-Carolina neer? Aan Blue Nation Review vertelde waarom de aanslag op een kerk in Charleston haar zo aangreep en waarom ze vond dat er iets moest gebeuren.

Dit was nu. Dit was echt.

Bree Newsome

Het leek alsof ze een geschiedenisboek aan het lezen was, of een deprimerende film keek, vertelt Bree. Maar de aanslag op de kerk in Charleston was echt. "Dit was nu. Dit was echt. Dit gebeurt nog steeds." Dus was het volgens de 30-jarige filmmaker tijd voor actie.

Kracht van samenwerken

De actie was goed voorbereid. Samen met andere activisten besloot Bree Newsome dat een donkere vrouw de vlag moest verwijderen. Een blanke man haar zou helpen, "als teken dat onze samenwerking de kloof tussen rassen en gender overbrugt". Vandaar dat de blanke activist James Tyson, haar hielp om het hek over te klimmen. "We wilden de vlag verwijderen, niet alleen uit protest, maar ook om de kracht van samenwerking te laten zien". Ook hij werd gearresteerd.

Ik weiger beheerst te worden door angst. Hoe kan Amerika vrij zijn en tegelijkertijd beheerst worden door angst?

Bree Newsome

Waarom juist die vlag naar beneden moest

De confederatievlag staat voor Bree symbool voor "intimidatie en angst". De vlag kwam wederom ter discussie te staan, nadat Dylann Roof negen Afro-Amerikanen had doodgeschoten in een kerk in Charleston. Met als doel een 'rassenoorlog' te ontketenen. Na de terreurdaad werden er foto's van hem met de confederatievlag gevonden.

De vlag werd vroeger gebruikt door de zuidelijke staten die zich tijdens de Amerikaanse burgeroorlog wilden afscheiden van Amerika, omdat zij de slavernij wilden laten bestaan. De aanslag was bedoeld om haat en angst te zaaien, maar Bree weigert die 'eer' aan Roof te geven. "Ik weiger beheerst te worden door angst."

Kunst voor Bree

#FreeBree en Superwoman

Ook al brak ze dan de wet, Bree wordt massaal gesteund. Er werd meer dan 20.000 dollar opgehaald om haar borgsom te kunnen betalen, nadat ze in de cel was beland vanwege het 'beschadigen van een monument'. Ook werd een petitie opgezet om te voorkomen dat Bree vervolgd wordt, #FreeBree.

Bree wordt gezien als een superwoman. Ook celebrities en kunstenaars betuigen hun steun aan de activiste. Film regisseur Ava DuVernay ziet het bijvoorbeeld wel zitten om een film over haar te maken.

Deze kunstenaars raakten ook geïnspireerd door Bree.

Deel artikel: