Roof met de vlag van de zuidelijke staten

#burnthatflag: bedrijven verkopen vlag niet meer

Grote Amerikaanse bedrijven als Amazon, Walmart, en eBay hebben de confederatievlag uit de schappen gehaald. De omstreden vlag wordt sinds de aanslag op de kerk in Charleston wel vaker verkocht, zeggen verkopers, maar toch willen ze de vlag niet meer in hun winkels. Ook producten waar de vlag op is afgebeeld zijn niet langer te koop.

De vlag kwam -nog veel meer dan anders- ter discussie te staan nadat Dylann Roof vorige week negen Afro-Amerikanen doodschoot in een kerk in Charleston, om een 'rassenoorlog' te ontketenen. Na de terreurdaad werden er op internet foto's van hem met de confederatievlag gevonden.

Slavernij

De vlak werd gebruikt door de zuidelijke staten die zich tijdens de Amerikaanse burgeroorlog wilden afscheiden van Amerika, omdat zij de slavernij wilden laten bestaan.

Voor Afro-Amerikanen is de vlag een symbool van onderdrukking. Sommige blanken zien het juist als een eerbetoon aan hun voorouders, die vochten in de oorlog.

#burnthatflag

Op internet roepen veel mensen onder de hashtag #burnthatflag op om de vlag te verbranden, een verwijzing naar Dylann Roof, die op een van zijn foto's de Amerikaanse vlag verbrandt.

Roof verbrandt de Amerikaanse vlag

Op Facebook is met dit evenement 27 juni omgedoopt tot 'National Burn The Confederate Flag Day'. Bijna tienduizend mensen hebben aangegeven op die dag een vlag te verbranden. Het bewijs daarvan moet volgens de organisatoren getwitterd worden onder de hashtags #FeelTheBurn en #TakeItDown.

Ook is er een online petitie om de vlag, die nog steeds op het parlement in Columbia (de hoofdstad van de staat South Carolina) hangt, weg te halen. Die is inmiddels meer dan 500.000 keer ondertekend.

Presidentskandidate Hillary Clinton heeft ook andere bedrijven opgeroepen om de vlag uit te schappen te halen. Maar daar zijn niet alle verkopers mee eens.

"Ik verkoop de confederatievlag niet aan een specifieke groep, ik verkoop gewoon de vlag", zegt Kerry McCoy, de eigenaar van FlagandBanner.com. "Dit is Amerika."

Deel artikel: