Giedo van der Garde in een overall van Sauber

Timeline: zo greep Van der Garde naast zijn stoeltje

Het is een beetje alsof we de tussen de rook van de rubberen banden staan als het om de soap rond Giedo van der Garde gaat. De Nederlandse coureur wil rijden in de Formule 1, maar zijn team wil hem niet meer. Meerdere pitstops in de rechtszaal verder is het ernstig de vraag of Van der Garde zondag kan starten. Hoe is het zover gekomen? We maakten een timeline voor je.

Hieronder zie je belangrijkste gebeurtenissen in een plaatje. Daaronder leggen we wat uitgebreider uit wat er is gebeurd en wat je dit weekend kan verwachten.

Timeline Giedo van der Garde

Januari 2014: nieuw team: Sauber

Van der Garde stapt over van Caterham naar Sauber: hij wordt reservecoureur, maar gaat ervan uit vaste coureur te worden in het seizoen 2015.

November 2014: toch geen stoeltje voor Van der Garde

Van der Garde hoort dat hij geen stoeltje krijgt in 2015. Sauber kiest voor Felipe Nasr en Marcus Ericsson. Nasr neemt de financiële steun van de bank Banco do Brasil mee, geld dat het noodlijdende Sauber nodig heeft om te overleven.

Nasr en Ericsson nemen tientallen miljoenen mee. Sauber accepteert de deal, terwijl het weet dat dat ze contractbreuk plegen. "Het team neemt de gok", zegt onze Formule 1-kenner Louis Dekker. "Ze kunnen de miljoenen van Nasr en Ericsson desnoods gebruiken om Van der Garde af te kopen, dan blijft er nog genoeg over."

Vier maanden gaan voorbij...

Vier maanden stilte volgen. Niemand weet wat Giedo van der Garde precies aan het doen is, maar druk is 'ie wel. Op zijn Twitter regent het feel-goodplaatjes dat hij lekker aan het trainen is, maar waarvoor? Hij reageert nergens; niet tegen de pers, niet op social media.

5 maart 2015: naar de rechter om stoel af te dwingen

Van der Garde stapt naar de Australische rechter om een stoeltje af te dwingen. Eerder kreeg hij al gelijk van de Zwitserse rechtbank. Hij claimt een geldige overeenkomst als Grand Prix-coureur te hebben.

11 maart: rechter geeft Van der Garde gelijk

De Australische rechter geeft Van der Garde gelijk; hij heeft contractueel recht op een stoeltje zondag 15 maart bij de Grand Prix van Melbourne.

11 maart: Sauber gaat in beroep

Volgens het bedrijf is het gevaarlijk om Van der Garde te laten rijden omdat hij geen op maat gemaakt stoeltje heeft en nog niet in de auto heeft gereden.

Van der Garde in de rechtszaal

12 maart: Van der Garde wint weer (voor de derde keer nu)

Ook het hoger beroep wint Van der Garde. Hij heeft nu onomstotelijk recht op een stoeltje, maar krijgt hij die ook? Sauber zet alles in het werk om dat te voorkomen.

12 maart: Van Der Garde dreigt met beslaglegging

De juristen van Van der Garde dreigen alle spullen van Sauber in beslag te nemen. Daarover beslist de rechter zaterdag.

13 maart: Van der Garde rijdt de training niet

In de vrije training voor Melbourne rijdt Van der Garde niet, de andere twee coureurs wel.

13 maart: Van der Garde wel in overall op circuit

Bij Giel zegt hij dat de kans klein is dat hij zondag de Grand Prix rijdt. Toch liep hij al wel op het circuit - in een overall van zijn 'teamgenoot' Ericsson. Het is zeer de vraag of het team zondag überhaupt aan de start kan komen. Met, of zónder Giedo van der Garde.

Deel artikel: