Giedo van der Garde wint ook het hoger beroep tegen Sauber
NOS Sport

Van der Garde wint hoger beroep tegen Sauber

Formule 1-courceur Giedo van der Garde heeft donderdag ook het hoger beroep in de zaak tegen renstal Sauber gewonnen.

Het Zwitserse team ging in beroep nadat de Nederlandse coureur woensdag al een rechtszaak won. Het hooggerechtshof in het Australische Melbourne, waar komend weekend de eerste Formule 1-race van het seizoen wordt gehouden, stelde Sauber opnieuw in het ongelijk.

De zaak ging om het verkrijgen van een stoeltje bij de renstal. Van der Garde heeft nu juridisch het recht om zondag van start te gaan in de openingsrace van het jaar in Melbourne.

Van der Garde: stoeltje maken is in drie uur gedaan

"Ik hoop dat Sauber nu zo snel mogelijk contact opneemt", reageerde Van der Garde. "Dat zullen ze nu toch een keer moeten doen en ik hoop dat ik dan weer achter het stuur van de auto kan kruipen. We hebben nu alles gewonnen."

De Amsterdammer moet ook nog een superlicentie zien te regelen voor de eerste training. Zonder dat document mag hij niet in de Formule 1 racen. "De superlicentie is een formaliteit en alleen wat papierwerk."

Derde keer

Het is de derde keer dat Van der Garde een zaak tegen Sauber wint. Eerder stelde een Zwitserse arbitragecommissie de Nederlander in het gelijk.

Onder meer het terugkerende argument van Sauber dat er een onveilige situatie ontstaat, door de geringe voorbereidingstijd voor Van der Garde, werd ook dit keer van tafel geveegd.

Het is nog onduidelijk of hij ook daadwerkelijk gaat starten. "Sauber is aanbeland in de categorie 'alle hens aan dek'. Dit betekent dat Sauber met minder geld het seizoen ingaat", reageert autosport-commentator Louis Dekker. "Het is nu de vraag of Sauber komende weekend überhaupt van start gaat."

De overige twee Sauber-rijders, de Braziliaan Felipe Nasr en de Zweed Marcus Ericsson, brengen kapitaalkrachtigere sponsors mee dan Van der Garde. De renstal zat eind vorig jaar in financiële problemen en passeerde daarom de Nederlandse coureur, die relatief minder geld meebrengt.

Na de uitspraak lieten Nasr en Ericsson via een Sauber-advocaat weten voor juridische consequenties te vrezen als ze dit weekend aan de start verschijnen. Het kamp-Van der Garde meldde daarop niet individueel tegen de twee in actie te zullen komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl