Rio de Janeiro

Russische atleten mogen niet naar Rio

Russische atleten zien de Olympische Spelen in Rio aan hun neus voorbij gaan. Rusland heeft in de ogen van de internationale atletiekfederatie IAAF de afgelopen maanden te weinig vorderingen gemaakt om het antidopingbeleid op orde te krijgen en handhaaft daarom een eerder opgelegde voorlopige schorsing van de Russische atletiekbond.

Door de schorsing is Rusland uitgesloten van internationale atletiekwedstrijden, nadat vorig jaar een wijdvertakt dopingnetwerk binnen de nationale atletiek was blootgelegd. De Russische atleten mogen tijdens de schorsing alleen trainen en meedoen aan wedstrijden binnen Rusland.

Een handhaving van de schorsing betekent ook dat de Russen niet naar de EK atletiek in Amsterdam kunnen. In de studio zit vanavond Ellen van Langen, bestuurslid van de Atletiekunie.

Overtredingen

De IAAF heeft een speciale commissie ingesteld die onderzoek doet naar het Russische antidopingbeleid. In een tussentijds rapport in maart liet de voorzitter van de commissie, de Noor Rune Andersen, weten dat de Russen vorderingen hebben gemaakt, maar dat zij nog belangrijke stappen moeten zetten.

"Het opzetten van goede dopingcontroles heeft vertraging opgelopen en we willen nog steeds een aantal atleten en coaches spreken om duidelijk te krijgen hoe de dopingcultuur kon ontstaan en kon voortduren", zei Andersen toen.

Dopingautoriteit WADA bracht woensdag naar buiten dat in het afgelopen half jaar 52 atleten zijn betrapt op doping. WADA denkt dat de lijst met overtredingen langer had kunnen zijn. Veel atleten zouden op het laatste moment hebben afgezegd om de dopingcontrole te ontwijken.

Mogen Russische atleten naar de Spelen?

De afgelopen weken zijn atleten en de Russische minister van Sport een charmeoffensief begonnen om aan te tonen dat dopinggebruik iets van het verleden is. Minister van Sport Vitali Moetko verklaarde publiekelijk dat Rusland zich moet schamen voor de dopingzondaars en dat doping voortaan hard wordt aangepakt.

Twee dagen geleden publiceerden Russische sporters een brief waarin ze er voor pleiten dat onschuldige sporters niet de dupe mogen worden. "Uitsluiting van Rusland in Rio is een collectieve straf voor de fouten van een minderheid", staat in de brief. "Het zou een vernietigend effect hebben op de olympische waarden en zal onherstelbare schade toebrengen aan de Russische sport."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl