Dopingcontrole tijdens de Winterspelen in Sotsji
NOS Sport

Russische atleten lopen meer dan 50 keer tegen de lamp

Doping blijkt flink verweven in de Russische topsport. In het afgelopen halfjaar heeft het antidopingagentschap WADA 52 positieve dopingtesten afgenomen bij Russische atleten. Ook gingen de atleten 111 keer in de fout met de zogenoemde 'whereabouts'. Dat betekent dat een atleet niet aanwezig was op een vooraf bepaalde locatie.

Het WADA denkt dat de lijst met overtredingen langer had kunnen zijn. Veel atleten zouden op het laatste moment hebben afgezegd om de dopingcontrole te ontwijken.

Het Russische antidopingbureau werd eind vorig jaar geschorst omdat er gesjoemeld werd met dopingtesten. Russische atleten zijn nog altijd geschorst voor internationale wedstrijden. Of de Russen mee mogen doen aan de Olympische Spelen is nog onzeker. De atletiekbond IAAF neemt daar aanstaande vrijdag een beslissing over.

Houder om test te omzeilen

Een Russische atlete probeerde een dopingtest op een wel heel bijzondere manier te omzeilen. Ze had een houder, waarschijnlijk met schone urine, bij zichzelf ingebracht en probeerde daarmee haar plasje te doen. De houder lekte echter op de vloer in plaats van in de opvangbeker.

Daarna probeerde ze de controleurs ook nog om te kopen. Uiteindelijk deed de atlete alsnog een test, en daar werden afwijkende waarden in gevonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl