Marija Savinova en Jekaterina Poistogova vier hun gouden en bronzen medaille op de 800 meter in Londen met coach Vladimir Kazarin

Einde aan Russische sportambities?

Daar waar de Russische president Vladimir Poetin met topevenementen in eigen land de Russische sport juist wilde laten gloriëren, lijkt zijn prestigeproject steeds verder in elkaar te storten. Morgen volgt mogelijk een nieuwe klap als Russische atleten door de internationale atletiekbond IAAF worden uitgesloten van de Olympische Spelen in Rio als gevolg van dopinggebruik.

Sinds de onthullingen afgelopen november over een dopingnetwerk binnen de atletiek is Rusland al uitgesloten van internationale wedstrijden.

Corruptie

Het netwerk, waarbij zelfs overheidsofficials betrokken waren en waarbij op grote schaal corruptie en intimidatie plaatsvonden, werd aan het licht gebracht in een documentaire van de Duitse tv-zender ARD.

De dopingautoriteit WADA begon daarop een onderzoek, waardoor Russische atleten een voorlopige schorsing kregen opgelegd.

Mogen Russische atleten naar de Spelen?

Begin maart kwamen de Russen nog verder in het nauw door een tweede documentaire waaruit bleek dat geschorste coaches hun werk gewoon voortzetten, en de regels aan hun laars lapten.

Sotsji

Daarbij komen de onthullingen van Grigori Rodtsjenkov over Sotsji. De oud-directeur van het Russische dopinglaboratorium bekende vorige maand dat tientallen Russische atleten doping kregen toegediend tijdens de Winterspelen in Sotsji.

Het dopingprogramma werd georganiseerd door de staat, zegt Rodtsjenkov. Voor president Poetin was het toernooi - met ruim 55 miljard de duurste spelen ooit - een prestigeproject.

Rusland ontkent dan ook alle beschuldigingen en noemt het WADA-rapport ongegrond en spreekt van "een politiek gemotiveerde verklaring in een lange rij van sancties tegen Rusland."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl